Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
EL RALL. MILLORS MOMENTS T6

5 cèntims | Mar i muntanya

Potser eres més de platja, perquè t'agrada socarrar-te al sol i refrescar-te després a la mar. O igual eres del que prefereixen contemplar les vistes des del pic més alt de la Calderona. Siga com siga, el que està clar és que necessites vocabulari per a expressar el que més t'agrada, i per això aquest capítol de 5 cèntims de valencià és el que estàs buscant.

5 cèntims | Mar i muntanya

Transcripció

Home! Si esteu ací! Com va, viatgers de la llengua? Teniu ganes de pujar al cim del valencià? Voleu navegar per l'immens mar del coneixement? Doncs agafeu la maleta i el passaport i acompanyeu-me en este viatge!

Viatjar. Els viatges són una de les activitats preferides de l'ésser humà des de temps immemorials. L'Homo sapiens va nàixer a Àfrica i mireu si li agradava viatjar, que no hi ha illa a tot el planeta que no haja sigut visitada per alguna persona. Si és que som una plaga… Es pot viatjar a molts llocs: a altres països, a ciutats llunyanes i, fins i tot, ara s'ha posat de moda viatjar a l'espai exterior. Això sí, l'espai és com la fira. Si no portes diners, millor que no hi vages. Hui parlarem de dos destinacions clàssiques dels viatges. Perquè, vosaltres, de quin equip sou? De la mar? O de la muntanya?

Si sou de mar, segur que vos encanta la platja. Una bona platja no té rival. Amb l'arena fineta, o amb dunes gegants… Una cala amagada o una platja de roques. Que hi ha platges per a tots. O nudista, també… El so de les ones. Fer la becadeta davall del para-sol. Fer castells en l'arena, a vora mar. I, el que més m'agrada a mi, escabussar-me a la mar. Fixeu-vos bé que, en valencià, preferim dir la mar. Però també es pot dir el mar. La mar salà, el mar salat. Una altra opció de viatge mariner és fer un creuer. Ah! Els creuers són la quinta essència dels turistes. Ciutats flotants on poder gaudir dels plaers de la vida sense preocupacions. Una orxateta ací a proa! Si optem per viatjar a la muntanya, hem d'omplir les maletes amb roba per a l'ocasió. Podrem dormir en un hotel. Però, també en una tenda de campanya, en un refugi… o, si l'aventura és molt gran, potser acabeu fent bivac. Per a gaudir del paisatge i d'una panoràmica el millor és fer una excursió, una ruta per un sender, o una senda de muntanya. Seguiu l'itinerari, consulteu el mapa i feu servir la brúixola per tal d'arribar al cim i no despenyar-vos, si és possible. Bé, això o demanar al Maps que vos indique el camí. Així que ja sabeu, si vos agrada viatjar busqueu el centre excursionista o l'agència de viatges més propera. Allí vos ajudaran a trobar un oasi on poder fugir. Una caravana a la felicitat. Un bitllet d'anada al paradís. Què? Que es nota molt que enguany no he tingut vacances? Doncs jo ho note més que vosaltres.

***

—Hora de jugar! Hora de jugar amb…? Com et diuen?

—Marylin.

—Escolta, t'agrada viatjar?

—Sí, molt.

—Doncs ara viatgem amb la llengua, d'acord, Marylin? Et propose una paraula i tu m'has de dir com s'escriu, sí? Tens tres opcions. La primera paraula és... Quina diries que és la correcta d'estes tres?

—Esta.

—Eh, eh! Va directa, va directa! Marylin ha triat excursió. Amb ics, amb ce i amb una esse. I Marylin ha encertat! Molt bé, molt bé! A la primera! Va, anem amb la segona. Com diries que s'escriu la paraula que defineix esta imatge?

—Un oasis.

—Un oasis? N'estem segurs?

—Jo pense que sí.

—Sense accent. Oasi amb una esse.

—Bé, oasi… No, un oasi. En singular.

—Un oasi. Està rectificant. I ha encertat també! Ha tingut dubtes, però, efectivament, direm oasi, sense la esse al final. Igual que diem anàlisi sense la esse al final. En plural, sí. Tercera paraula. Com escriurem correctament...? Brúixola. Ha triat la tercera. Bruixola? N'estem segurs, eh?

—Bruixola.

—N'havia de fallar una.

—He fallat?

—La segona era la correcta: brúixola. Amb accent en la u. I, a més, brúixola és esdrúixola, per això porta accent. Brúixola, esdrúixola. Marylin, ho has fet de categoria. Et convide a participar després, d'acord? L'abraçada ja te l'has guanyada.

***

Ara és moment d'escriure una miniguia de conversa sobre viatges. Si teniu dubtes d'on anar, algunes frases útils poden ser... Fixeu-vos bé com s'escriu caiac. I és una paraula aguda. Caiac. Més exemples.

Fixeu-vos bé que, encara que sonen igual, cala porta una ele, i tranqui·la, ele geminada. Cala, tranquil·la. Mireu esta frase... Es pot dir en cotxe o amb cotxe. Les dues són correctes. Més expressions útils... Utilitzarem sempre llogar. Recordeu que alquilar no és correcte en el sentit de llogar, sinó que apareix al diccionari com un terme de la química que no tinc molt clar, però no té res a vore amb els lloguers. Alerta! Tot terreny, que s'escriu separat i sense guionet, eh? I ara, observeu esta frase...

Ací para-sol sí que porta guionet. Perquè, segons la regla dels xurros, si les paraules estan compostes per un lexema acabat amb vocal i el següent comença per x, r o s, toca posar-hi guionet. Ics, erre o esse! Efectivament, la calor es passa i es pateix. Cada vegada més. Un corrent d'aigua és masculí, mentre que la calor és femení. La caloreta fallera. Si eres capaç de lletrejar correctament esnòrquel te'ls pague jo mateix!

***

—Tornem amb Marylin, perquè les segones oportunitats i les segones parts sempre són les millors. Ara hem de lletrejar, d'acord? Et dic una paraula i dius les lletres. Com lletrejaries esnòrquel?

—No ho he escrit mai. A veure, no ho sé. Esnòrquel.

—Sí senyor! Molt bé! A més, amb accent obert. Ho ha dit molt bé. Esnòrquel. Una altra. Jo crec que esta és més fàcil. Com lletrejaries ioga?

—Ioga?

—Sense i grega ni res.

—Sí.

—I ho ha entés molt bé. Sí senyora! Amb i latina, o, que no porta accen,t però la diem oberta, g i a. Molt bé, Marylin. Anem amb la tercera i última paraula a lletrejar. Com diries que s'escriu caiac?

—No sé si estan admeses les dos o no.

—Perquè tens dos opcions?

—I l'altra opció seria amb una i grega.

—O siga, optes per ca al principi i després proposes o i grega o jota. Proposa dos opcions. D'acord. Segura de si mateixa. Doncs en este cas no! Cap de les dos…

—És amb i llatina?

—És amb i llatina i amb ce de casa. Caiac. Marylin, ho has fet molt bé.

—Bé, regular.

—No, ho has fet de categoria. No puc pagar-te, però et propose, com a premi, contemplar este meravellós dia.

—Jo el contemple tots els dies, aleshores…

—Quina sort la teua! Però no al costat meu…

***

I fins ací el vídeo de hui. Heu aprés molt? Espere que sí, eh? Vos promet que quan tinga vacances vos portaré amb mi a la mar. O la muntanya. O a l'espai exterior, si cal. Ai.

Vocabulari

Quan viatgem, el primer que ens plantegem és si volem anar al mar o a la muntanya, sobretot si volem fugir del moviment imparable de la ciutat. Però, què ens podem endur i trobar en cada espai?

Nivell B1 Vocabulari 5 cèntims