Gramàtica
La societat i el llenguatge igualitari
Encetem el debat sobre el llenguatge igualitari a partir del fet que determinades figures de la política espanyola han usat fórmules en femení a l'hora de fer el jurament de poder.
Joanot Martorell
Aquesta píndola ens ofereix un resum breu i d'allò més interessant sobre Joanot Martorell, l'autor del Tirant lo Blanc.
Jaume Roig i 'L'espill'
Aquesta píndola ens ofereix un resum breu i d'allò més interessant sobre Jaume Roig i la seua obra L'espill.
Pandèmia de prefixos
En aquest fragment, parlem sobre la predicció que, fa cinc anys, va fer Bill Gates durant una presentació en què dia que la humanitat no estava preparada per a afrontar una pandèmia i que s'estava invertint ben poc.
Per Nadal, torrons
En la secció "La paraula del dia" de Pròxima parada, Nelo ha escollit un aliment ben dolç per a explicar-nos algunes expressions genuïnes o frases fetes que l'inclouen.
La rebel·lió de les derivades
Parlar de Fuster és, com ens explica l'entrevistat d'aquest fragment, parlar de rebel·lió i de rebel·lia.
Descobrim l'origen dels catxerulos
Amb aquesta píndola descobrim l'origen (i moltes més curiositats) d'aquell objecte que valencians i valencianes associem automàticament amb Pasqua: el catxerulo.
Pintem-ho en un catxerulo
En aquest clip pots aprendre algunes expressions amb la paraula catxerulo que de segur que desconeixies, però que et poden resultar molt útils en algunes situacions.
El tocadiscos de Fuster
L'entrevistat d'aquesta píndola visita una recreació escènica que s'ha fet d'algunes parts de la casa de Joan Fuster i, entre tant de record, ens parla dels objectes més representatius de l'autor: la butaca i el tocadiscos.
Gairebé un miracle
Els entrevistats ens expliquen el context en què va nàixer Fuster, un moment de postguerra, de repressió, de censura... i de com d'important va ser el fet que decidira escriure bàsicament en català i que fora tan reivindicatiu.
Fenòmens fonètics
Coneixem Tom Harrington, un hispanista nord-americà que fa temps va descobrir Fuster i la seua obra, Nosaltres els valencians.
Els aforismes de Fuster
Gaudim, en aquest fragment, d'alguns dels aforismes que va escriure l'autor Joan Fuster.
Transformem la música
Isabel Canet ens parla del seu llibre I tu, sols tu, un recull de contes que tracten temes molt quotidians inspirats en cançons que tots coneixem.
La dramatúrgia
Amb la secció "La paraula del dia", guiada per Nelo Gómez, descobrirem quin és l'origen de la paraula dramatúrgia i n'analitzarem el significat.
Què és la felicitat?
En aquest fragment del programa Pròxima parada parlarem d'un tema molt important: la felicitat i la llibertat.
Publicitem l'obra 'Wilt'
En aquest fragment, coneixem Wilt, el personatge principal de l'obra homònima escrita per Tom Sharpe. A més, Irene ens en fa un breu resum amb la intenció de fer publicitat de l'obra i que ens entre la curiositat per llegir-lo.
Paraules elèctriques
En aquesta ocasió, per a la secció "La paraula del dia", Nelo Gómez ha escollit la paraula electrocució.
L'exili de Rodoreda
Irene ens fa un breu resum del que va haver de viure Rodoreda durant la postguerra per a no ser represaliada pels seus escrits.
El sentit de les ciutats
Escoltem la veu narradora de la introducció del programa Ciutats desaparegudes.
Lletregem?
En aquest fragment, els participants de Rosquilletres s'han d'enfrontar al repte de lletrejar tantes paraules de més d'onze lletres com puguen en un minut.