Cadascun, cada un, cadascú i cada u

En l’entrevista que veuràs tot seguit, el professor i polític valencià Vicent Garcés parla de l’operatiu de protecció que es va posar en marxa per a protegir el personal quan, el 9 de setembre de l'any 1983 es va desmuntar l'escultura eqüestre de Franco que hi havia a la plaça de l'Ajuntament del cap i casal. Una vegada hages vist el vídeo, passarem a practicar la diferència entre cadascun, cadascú i cada u. Endavant!

Cadascun, cada un, cadascú i cada u

T’ha passat desapercebut el pronom cadascú? En aquesta píndola l’estudiem.

Cadascú i cada u són pronoms sinònims habituals en els discursos comunicatius. Ara bé, moltes vegades els confonem amb els quantificadors cadascun, cadascuna i ca un, cada una. Pren-ne nota del seu ús!

Usarem cadascú i cada u quan vulguem fer referència a persones, com a sinònim de tothom. Aquests pronoms són invariables. Un exemple: Cadascú/cada u és lliure de crear la seua vida. En canvi, els quantificadors cadascun/cadascuna i cada un/cada una, com veus, són variables. Es construeixen juntament amb un sintagma preposicional iniciat per de i un nom: cadascun dels treballadors té dret a ser protegit. Així doncs, els usarem quan vulguem fer referència a ‘tota persona o tota cosa de les que formen part un grup o un col·lectiu’. I si el que volem és expressar èmfasi, farem servir les construccions tots i cadascun o totes i cadascuna i tots i cada un i totes i cada una.

Després d’aquesta píndola, sabries destriar-ne el mot adequat? Comprova-ho en les següents activitats.

També et pot interessar

stats