Gramàtica
Pandèmia de prefixos
En aquest fragment, parlem sobre la predicció que, fa cinc anys, va fer Bill Gates durant una presentació en què dia que la humanitat no estava preparada per a afrontar una pandèmia i que s'estava invertint ben poc.
Per Nadal, torrons
En la secció "La paraula del dia" de Pròxima parada, Nelo ha escollit un aliment ben dolç per a explicar-nos algunes expressions genuïnes o frases fetes que l'inclouen.
La rebel·lió de les derivades
Parlar de Fuster és, com ens explica l'entrevistat d'aquest fragment, parlar de rebel·lió i de rebel·lia.
Descobrim l'origen dels catxerulos
Amb aquesta píndola descobrim l'origen (i moltes més curiositats) d'aquell objecte que valencians i valencianes associem automàticament amb Pasqua: el catxerulo.
Pintem-ho en un catxerulo
En aquest clip pots aprendre algunes expressions amb la paraula catxerulo que de segur que desconeixies, però que et poden resultar molt útils en algunes situacions.
El tocadiscos de Fuster
L'entrevistat d'aquesta píndola visita una recreació escènica que s'ha fet d'algunes parts de la casa de Joan Fuster i, entre tant de record, ens parla dels objectes més representatius de l'autor: la butaca i el tocadiscos.
Gairebé un miracle
Els entrevistats ens expliquen el context en què va nàixer Fuster, un moment de postguerra, de repressió, de censura... i de com d'important va ser el fet que decidira escriure bàsicament en català i que fora tan reivindicatiu.
Transformem la música
Isabel Canet ens parla del seu llibre I tu, sols tu, un recull de contes que tracten temes molt quotidians inspirats en cançons que tots coneixem.
La dramatúrgia
Amb la secció "La paraula del dia", guiada per Nelo Gómez, descobrirem quin és l'origen de la paraula dramatúrgia i n'analitzarem el significat.
Paraules elèctriques
En aquesta ocasió, per a la secció "La paraula del dia", Nelo Gómez ha escollit la paraula electrocució.
El sentit de les ciutats
Escoltem la veu narradora de la introducció del programa Ciutats desaparegudes.
Lletregem?
En aquest fragment, els participants de Rosquilletres s'han d'enfrontar al repte de lletrejar tantes paraules de més d'onze lletres com puguen en un minut.
L'amor i la mort
Marc Granell ens parla de la poesia i de l'art, en concret, de com es crea i de què inspira l'art.
Recordem Joan Fuster
Aquesta píndola ens ofereix un resum breu i d'allò més entretingut sobre el poeta de Sueca, Joan Fuster i Ortells.
A la lluna de València
En aquest fragment, descobriràs quin és l'origen de l'expressió estar a la lluna de València i estem ben segurs que et sorprendrà.
Enyore un temps...
Escoltem la presentadora de Pròxima parada recitar el poema "Enyore un temps que no és vingut encara", de Vicent Andrés Estellés.
L'entrevista a les perífrasis
Els presentadors ens conten que ja han fet les rodes de premsa i entrarem en directe a l'entrevista a l'entrenador del Betis.
Ser o estar?
Comencem Plaerdemavida coneixent Rosa Serrano i Pepe Gimeno i viatgem al llarg de les dècades recordant les figures oblidades de l'art sonor valencià.
Alícia en el país dels adults
Escoltem alguns exemples de la interpretació d'Irene sobre la relació entre el que ocorre a la protagonista d'Alícia al país de les meravelles i el món dels adults.
L'erupció dels verbs pronominals
La periodista ens parlarà del que va suposar l'erupció del volcà de La Palma per als seus habitans i com van viure eixos huitanta-cinc dies d'angoixa.
Quin problema hi ha amb els adjectius?
En este fragment de "Joan Antoni i els trompellots", un veí li conta què li ha passat mentre feia la pasta per al menjar. Després, es troba amb unes dones que tallen un bancal d'alfals; però, s'adona que n'estan tallant molt poc.