Entre la mort o l'amor, la o

Noèlia Pérez i Josep Zapater parlen de l'amor i de la mort amb Joan Fuster.

Entre la mort o l'amor, la o Accedir al contingut complet

Entre l'amor i la mort sembla que hi haja un abisme; tanmateix, una errada fonètica pot causar-nos un bon malentés. Et facilitem algunes orientacions per a la pronúncia de la o.

Com ja saps, el sistema vocàlic del valencià diferencia entre la o oberta i la o tancada. Pronunciar-les malament pot causar malentesos, sobretot quan es tracta de dues paraules que s'assemblen fonèticament, com és el cas de l'amor i la mort, que, a més a més, l'article encara fa més difícils.

Primer de tot, has de saber que la o oberta només apareix en la síl·laba tònica. A banda, pots tindre en compte que un dels contextos en què s'obri la o és quan es tracta d'un mot monosíl·lab. Mort, per tant, té la o oberta; mentre que amor, que té dues síl·labes, la té tancada. En tot cas, segur que si practiques la o oberta, et serà molt més senzill atendre la diferenciació.

Allà anem: Col·loca la boca com si anares a pronunciar una a, o siga, ben oberta! Ara, en lloc de pronunciar la a, pronuncia la o. Genial! Deixa que vibren les cordes vocals i recorda que la boca està bastant oberta.

També et pot interessar

stats