Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Els textos periodístics: l'article de divulgació científica

En aquest fragment del pòdcast Beniparlem, Sergi Moyano i Cèlia Cerezo, periodistes experts, t'expliquen què són els articles de divulgació científica.

Els textos periodístics: l'article de divulgació científica

Transcripció

El tercer gènere de text que comentarem és l'article de divulgació científica. Vos ha tocat escriure'n algun, Cèlia?

Algun treball d'universitat que acaba publicant una revista d'universitat, en el qual tu has d'adquirir, doncs, com una forma d'escriptura més tècnica, amb més tecnicismes...

Més expositiva, més descriptiva.

Ahí no està tant la importància de començar amb l'última informació, sinó amb introduir un tema; després, ja anar amb l'explicació més en profunditat i una conclusió. L'ordre del que és més important no és tant així, sinó és més explicatiu, expositiu... Sí, no sé com explicar-ho.

És, inevitablement, més farragós, perquè si has d'exposar-ho tot, no et pots deixar cap reserva ni fer cap joc de paraules.

Hauràs de llegir bastant també per a documentar-te.

Si et demanen un article científic i no t'especifiquen sobre què, intentes agafar alguna coseta que domines més. Si t'agraden molt les rutes en la muntanya, doncs això.

Molt bé. I si no, llegiu la revista Mètode, per exemple, de la Universitat de València, que té articles d'opinió en valencià boníssims. I sempre també penseu que no vos estan avaluant els continguts tècnics científics sobre la matèria, sinó eixa versemblança, eixa estructura periodística, passió, adequació... Com a periodistes heu de dir la veritat, però com a examinands de valencià podeu dir mentidetes sempre que tinguen aparença de veritat.

Vocabulari

Després d'escoltar l'àudio, si vols repassar, t'hem preparat una fitxa-resum sobre les característiques dels articles de divulgació científica i una activitat digital perquè poses a prova el que has aprés.

Nivell C2 Lletres Tipologies textuals Beniparlem