Explorant les oclusives

Xativa 1707, la ciutat abatuda és una simfonia descriptiva que narra la caiguda de la ciutat de Xàtiva en mans de les tropes borbòniques de Felip V.

Explorant les oclusives

Les consonants oclusives s'articulen frenant el pas de l'aire i deixant-lo eixir de colp. Aquestes consonants es classifiquen en sordes (p, t, c) i sonores (b, d, g). A final de síl·laba i de paraula es poden confondre perquè, tant les sonores com les sordes, sonen exactament igual. És a dir, les parelles b/p, t/d i c/g presenten el mateix so. Ara bé, quan n'escrivim unes o altres? Com ja sabràs, la millor manera d'aprendre una llengua és mitjançant la pràctica.

1) A final de mot, després de vocal o de diftong tònic, escrivim p, t, c.

Excepcions: b (adob, Carib, club...), els mots femenins acabats en -etud o -itud i els mots acabats en -leg, -gog, -fug.

2) A final de mot, després de vocal àtona o de consonant, s'escriu la mateixa lletra que en els seus derivats: sortós (sort), camperol (camp).

Excepcions: 1a persona del present d'indicatiu d'alguns verbs acabats en -nc (tinc, vinc, estenc).

Et convidem a detectar en el fragment els mots que presenten aquests canvis; després, posa’t a prova amb l'activitat següent!

I ara, practica un poc més amb aquesta activitat.

També et pot interessar

stats