'Piranya social', de Mariló Àlvarez Sanchis

Piranya social, una novel·la de Mariló Àlvarez Sanchis
Piranya social, una novel·la de Mariló Àlvarez Sanchis.

Mariló Àlvarez Sanchis ens presenta en Piranya social (Sembra Llibres) la realitat a la qual s’enfronten nombrosos joves de la mà d’Àlex, una adolescent considerada friqui que té molt clar el seu paper a l’institut: ser una piranya.

Sinopsi

"La vida social a l’institut es dividix en tres grups: els peixos tropicals, les sardines i les piranyes. Els peixos tropicals són la classe alta d’este aquari. Són els que molen, els cool, els que van sempre a la moda. Els Marc de la vida, vaja. Les tristes sardinetes volen ser com ells en tot i els imiten tant com poden. A més de riure’ls les gràcies, com l’Albert i altres minions de la seua mena. L’últim grup de tots és el més petit: les piranyes. Estes fagociten qualsevol relació social mínimament normal que puguin encetar. Són maldestres i tímides, i tendixen a ficar la pota quan busquen noves amistats. Sovint constituïxen el principal objectiu dels acudits dels peixos tropicals. Són els nerds, els geeks, els frikis… Soc jo."

Piranya social no és una novel·la juvenil ambientada en un institut com qualsevol altra, este llibre ens mostra la realitat dels adolescents considerats “diferents” i s’allunya dels tòpics associats a esta etapa de la vida. I és que les persones estudioses, tímides i amb poques habilitats socials (a les quals Àlex anomena “piranyes”), sempre han sigut les principals víctimes d’assetjament. Estos adolescents viuen una realitat que no se sol mostrar a pel·lícules, sèries o llibres i, com qualsevol altre tipus de persona, necessiten representació en la cultura popular. A més la manera en què l’autora narra la història (amb un llenguatge actual, amb anglicismes i termes propis dels adolescents), genera una connexió amb el lector que no és gens fàcil d'assolir.

Mariló Àlvarez no només aconseguix plasmar una realitat, sinó que també s’encarrega de reflexionar sobre temàtiques actuals de gran importància, com el feminisme, la identitat sexual o l’autoestima. Tot això plasmat a la trama, en què la sèrie Doctor interespacial ha decidit que el seu nou doctor siga una dona i no un home com ha sigut sempre. A partir d’esta decisió, es viralitza el moviment #NotMyDoctor, en què una sèrie de persones expressen el seu desacord. Àlex, que no compartix este pensament ple de prejudicis masclistes, inicia la campanya #SheIsMyDoctor com a resposta. Esta història ens pot resultar familiar, ja que, per desgràcia, les campanyes d’odi a la vida real són habituals i sempre que s’intenta fer un pas endavant en aspectes relacionats amb la inclusió de col·lectius, hi ha gent que ho critica sense cap classe d’argumentació.

Els esforços de l’autora per aconseguir que els adolescents nerds se senten representats suposen un gran avanç, i és que no només es tracta d’un factor que pot atreure els més joves a la lectura, sinó que el fet de sentir-se representats pot conduir a transformar les seues realitats. Tot açò unit amb l’estil proper i realista de la novel·la, la convertix en un llibre molt encertat. A més, ens permet adonar-nos que tots tenim eixe costat friqui (o piranya) que moltes vegades ens ha fet sentir vergonya o que ha provocat moments incòmodes per les burles d’altres persones i que, en realitat, no hauria de fer-nos sentir malament. A més, tots som un poc friquis!

Per tant, si voleu llegir una novel·la fresca i entretinguda que, al mateix temps, vos faça reflexionar i adonar-vos que les aparences enganyen, l’obra de Mariló Àlvarez pot ser l’opció perfecta. I és que no existix un lloc on siga més complicat ser tu mateix que a l’institut (i més encara si eres una piranya).

Si llegiu Piranya social i vos conquista, podeu donar una oportunitat a altres llibres de l’autora, com la seua primera novel·la La primera onada, publicada per Bromera en 2018; el recull de conte Relats d’un futur imperfecte (Edelvives); La taxidermista d’emocions (Bromera), novel·la amb la qual va guanyar el Premi València Nova Narrativa o Suïcidis S.A., una història sobre la mort en un món postpandèmic alternatiu que li va permetre aconseguir el guardó IX Premi Memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana.

També et pot interessar

stats