T'animes a aprendre llengua de signes?
Suposem que si estàs ací és perquè estàs aprenent valencià, i és que aprendre noves llengües és cada vegada més habitual, ja que som conscients dels beneficis que aporta. No obstant això, existix una manera de comunicar-se que moltes vegades passa desapercebuda: la llengua de signes.
En primer lloc, és necessari explicar en què consistix la llengua de signes. Es tracta d’una eficaç ferramenta de comunicació mitjançant gestos que permet que persones amb algun tipus de discapacitat auditiva o en la parla puga expressar-se. És important saber que la manera correcta de referir-nos a esta via de comunicació és amb la paraula llengua i no llenguatge, perquè la llengua és el codi que aprenem i utilitzem els parlants, és a dir, es correspon amb un idioma (amb la seua gramàtica, història i estructura), mentre que el llenguatge fa referència a la capacitat de comunicació.
En relació amb açò, i tenint en compte la gran varietat de llengües que existixen, la llengua de signes espanyola (LSE) i la llengua de signes catalana (LSC) estan reconegudes com a llengües a Espanya des de 2007. Este fet va suposar un considerable reconeixement dels esforços de les persones signants, que no en són poques. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, a Espanya hi ha més d’un milió de persones amb discapacitat auditiva, cosa que representa el 8% de la població. A més, al món, 466 milions de persones tenen algun tipus de pèrdua auditiva (72 de les quals són sordes) i hi ha unes 300 llengües de signes diferents.
Aprendre llengua de signes és molt important per a afavorir la integració de persones sordes en la societat, ja que, malauradament, la discriminació a les persones amb qualsevol tipus de diversitat funcional encara està molt present. Intentar crear un entorn accessible i disminuir les barreres de comunicació que es troben diàriament és molt rellevant per al seu desenvolupament, per tant, aprendre esta llengua tindria nombrosos beneficis. Tanmateix, l’aprenentatge de la llengua no només afavoriria esta part de la població, sinó que hi ha diversos estudis que conclouen que té moltes utilitats per a tot el món, entre les quals es troben les següents:
- L’ús de gestos beneficia l’aparell locomotor i l’atenció visual. La coordinació i el coneixement del nostre cos augmenta, ja que per a entendre els signes és necessari analitzar quatre components: la direcció de les mans, la seua orientació, els moviments i el lloc on s’execute; a més, la comprensió d’emocions i l’expressivitat també es veuen afavorides per estos motius.
- Augmenta la capacitat d’atenció i concentració. L’augment d’estes capacitats es deu al fet que els missatges no es reben únicament mitjançant una via oral, sinó que hi ha una doble via. Això genera interés i curiositat, cosa que provoca que el receptor estiga més actiu i, per tant, es done una escolta activa real.
- Millora la comprensió oral. Com que el missatge es rep per diferents mitjans, és necessari estar molt atent i, a més, la càrrega emocional que es transmet amb els gestos és major que amb una forma de comunicació únicament oral.
- Pot afavorir el desenvolupament de les competències socials de l’usuari, especialment en persones que presenten trastorn de l’espectre autista, ja que per a ells, tindre un suport visual és de gran ajuda per a poder captar els missatges.
- Els xiquets que coneixen una llengua de signes tenen nivells de frustració més reduïts, atés que poden expressar-se abans i canalitzen les seues emocions més fàcilment. Això ocorre perquè l’aparell locomotor dels xiquets està més desenvolupat que el seu llenguatge oral. A més, reforça els vincles amb el seu entorn, cosa que conduirà a una millor comprensió amb els seus pares.
Com podem veure, la llengua de signes no és una ferramenta exclusiva per a persones amb discapacitats auditives. No obstant això, és una via de comunicació molt important per a interactuar amb ells i, a més, els beneficis que té el seu aprenentatge sobre persones sense diversitat funcional també són nombrosos. En resum, seria molt interessant que es fomentara l’aprenentatge de llengua de signes, ja que hem de veure-la com una ferramenta més de comunicació i una via d’inclusió per a un gran percentatge de la població que, si s’ensenya adequadament, no suposaria un temps extra en el seu aprenentatge. Per tant, t’animem que, a més del valencià, comences a aprendre llengua de signes. I no poses excuses! En internet hi ha moltíssims recursos al teu abast.