Directes
Ara en la televisió
ZOOM
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Com organitzar-se per a estudiar un idioma

Els horaris frenètics que tenim no ens permeten fer algunes coses que ens encantarien i per a les quals no tenim temps. No obstant això, si ens comprometem amb alguna cosa (i tenim la sort de disposar del temps suficient), podrem anar fent progressos a poc a poc.

Organitzar el temps d'estudi és vital per a aprendre una nova llengua
04 de novembre 2022 - 14:58

Hui en dia, és habitual no disposar de massa temps lliure, sobretot de dilluns a divendres, ja que passem gran part del nostre temps estudiant, treballant i dedicant temps a altres obligacions diàries. Si, a més, volem incloure en la nostra rutina altres activitats que requereixen compromís, com per exemple aprendre una llengua, és probable que necessitem enginyar-nos-les per a trobar un buit lliure. No obstant això, si ens organitzem correctament podem avançar a poc a poc en allò que volem aprendre, siga un idioma o qualsevol altra matèria. Primer de tot, és imprescindible tindre un objectiu clar (i realista), que pot ser canviar el nostre lloc de residència, aprovar un examen de l’idioma en qüestió, conéixer gent, etc. Sense motivació és molt difícil que estigues disposat a dedicar part del teu dia a aprendre coses noves i, a més, quan et sentes desmotivat, podràs recordar perquè estàs esforçant-te tant.

En segon lloc, planificar l’aprenentatge i establir xicotetes metes és vital, ja que et permetrà tindre clar en tot moment què has de fer i com fer-ho. A més, si a banda del teu objectiu global, en tens d'altres més assequibles, la teua motivació augmentarà quan els complisques. En definitiva, respecte a la gestió del temps, hi ha diversos trucs que et poden ajudar:

A banda dels que ja hem mencionat, hi ha altres activitats que t’ajudaran, com ara tindre un quadern específic on apuntar els teus dubtes, progressos i informació que et puga ser útil, llistes de vocabulari o explicacions gramaticals amb exemples. També pots intentar submergir-te en la cultura i les tradicions del lloc on es parla l’idioma que estàs aprenent, buscar algú amb qui practicar l’expressió i la comprensió oral, aprendre coses que pugues posar en pràctica en la teua vida diària... A més, hi ha moltes activitats de la nostra rutina que podem utilitzar com un mitjà per a l’aprenentatge, per exemple, si acostumes a llegir o veure les notícies cada dia, pots fer-ho en la nova llengua.

Si necessites motivacions extra, pot ser convenient matricular-te en una acadèmia o escola d’idiomes. És veritat que moltes vegades no tenim temps d’acudir a classe, però si pots dedicar unes hores de la teua vida a fer-ho, pot ser molt útil perquè estaràs aprenent amb un professional. També pots involucrar un amic que estiga en la mateixa situació que tu, d’aquesta manera podreu motivar-vos mútuament quan un dels dos no tinga ganes de continuar.

Un aspecte fonamental que sempre s’ha de recordar és que has de tindre paciència. No hi ha res que es puga aprendre en un dia, per tant, sigues conscient que has de dedicar temps i no has de desesperar quan veges que no estàs avançant. És normal tindre dies en què no pugues retindre continguts o que et coste més entendre allò que estudies.

A més, si no disposes de massa temps, és preferible dedicar uns pocs minuts al dia en lloc de no fer res. No obstant això, si hi ha dies que no pots (o no vols) fer-ho, no et tortures, és normal. Així mateix, és probable que proves diversos mètodes d’estudi i alguns no et funcionen, ja que són molt generals i no estan adaptats a les necessitats de cada persona. Per això, ves provant i si no et funciona, canvia-ho i adapta’l a tu.

Si vols continuar motivat o motivada, revisa el teu progrés i intenta avaluar-te a tu mateix, de manera que pugues conéixer les teues debilitats i els teus punts forts i, a partir d’eixe punt, podràs saber a què dedicar més esforços. Per tant, si estàs aprenent un idioma, planifica’t molt bé, marca’t objectius realistes, tingues paciència i, sobretot, gaudeix!