Els temps passats de València

En aquest fragment Susana Rodrigo et conta com va descobrir el seu estil de dansa i, arran de l'explicació, nosaltres aprofitem per a analitzar els usos dels verbs en passat.

Els temps passat de València

En valencià, per a expressar una acció passada que es considera acabada en relació amb el moment en què es parla, podem utilitzar tant el passat perifràstic com el passat simple. Ara bé, el seu ús depén, especialment, de la varietat geogràfica i el context lingüístic.

El passat simple, tal com indica el seu nom, es representa amb una paraula (jo parlí), mentre que el perifràstic necessita el verb auxiliar anar (vaig, vas, va, vam/vàrem, vau/vàreu, van/varen) més l’infinitiu. Com has vist, l'auxiliar del perifràstic també presenta una variació formal: vas/vares, vau/vàreu, etc. Però, en aquest cas, la distribució dialectal no està tan determinada com en altres situacions. No obstant això, cal subratllar que l'estàndard prioritza les primeres.

Fixa’t que Susana Rodrigo empra les formes perifràstiques: vaig finalitzar, vaig tindre; però, podria haver dit finalitzí o tinguí i seria correcte igualment.

Ara bé, aquesta no és l'única diferència geogràfica que hi ha en les formes verbals; n'hi ha un bon grapat més. Te les deixem en aquesta fitxa:

També et pot interessar

stats