Descobreix un tresor gramatical

Joseph Merrick, més conegut com l'Home Elefant, va viure una vida molt turmentosa. En aquest fragment de ràdio descobrirem l'odissea que li va tocar viure per a poder tornar a Anglaterra després que l'abandonaren a Brussel·les.

Descobreix un tresor gramatical Accedir al contingut complet

Mentre reproduïes l'àudio, deus haver sentit en dues ocasions una estructura ben genuïna: en + infinitiu (en arribar a la ciutat i en arribar davant del capità).

Per a assimilar aquesta construcció, hem de tindre en compte que només es pot utilitzar en dos contextos:

  1. Amb valor temporal: és a dir, quan equival a l'adverbi quan. En aquest cas, expressa immediatesa. O siga, s'utilitza per a introduir una acció acabada que ocorre immediatament després d'una altra: en arribar a la ciutat, se'n van anar al port > quan van arribar a la ciutat, se'n van anar al port. En aquest cas, podem utilitzar també la construcció al + infinitiu amb un valor duratiu (o simultani); és a dir, quan una acció ocorre mentre es desenvolupa una altra: al passar per sa casa ens va veure.
  2. Amb un valor causal. En alguns casos, el valor temporal d'aquestes construccions han derivat en un valor causal, ja que expressen aquesta seqüenciació de fets encadenats tenen una relació de causalitat. Per exemple, en l'oració en veure que no hi éreu, ens vam començar a preocupar establim una relació causal, perquè la segona acció ve donava per la primera: com que no hi éreu, ens vam començar a preocupar.

Recorda que en la resta de casos, només escrivim a o de davant d'infinitiu.

També et pot interessar

stats