Viquipèdia llança nous vídeos pedagògics sobre importants filòsofs

portada-viquipedia

Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure que tothom pot editar, ha llançat una nova línia de vídeos pedagògics destinats a l’entorn educatiu amb motiu de les Proves d’Accés a la Universitat del 2023.

Tots coneixem la Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure formada per més de 720.000 articles en català i escrits col·laborativament per autors i autores de tot el món. Les bases d’aquest recurs es fonamenten en el fet que qualsevol persona pot editar els seus continguts, cosa que ha facilitat l’existència d’entrades en més de tres-centes llengües i que rep uns vint mil milions de visites cada mes.

Nova línia de recursos pedagògics

L’enciclopèdia lliure més popular del món ha incorporat una sèrie de recursos audiovisuals destinats a l’alumnat de secundària i batxillerat. Es tracta d’uns vídeos sobre Simone de Beauvoir i Friedrich Nietzsche, doblats professionalment per Marc Gómez Domènech (actor de doblatge, traductor i cantant) i Ricard Soler i Roger (actor de doblatge, traductor i viquipedista, entre d’altres), amb la pretensió de complementar les biografies de personalitats que formen part del currículum de Batxillerat.

A aquests dos recursos, s’hi sumaran els d’Immanuel Kant, René Descartes, Hannah Arendt i Plató, doblats, en aquest cas, per Alfons Pérez Daràs (cantant) i de Marina Schiaffino Domènech (actriu i cantant).

El llançament dels vídeos ha sigut possible gràcies a la col·laboració de viquipedistes i de l’Associació de Viquipedistes Bascs (EWKE), que va llançar fa un any el projecte pioner Ikusgela, una iniciativa que té com a objectiu dissenyar vídeos breus sobre cultura, economia, ecologia... Aquests recursos, amb una càrrega pedagògica i plens de curiositats, no estan dirigits únicament als lectors generalistes de Viquipèdia, sinó que també estan orientats a la difusió a través de les xarxes socials.

Ikusgela està format per píndoles de vídeo de consum ràpid tenint en compte les noves narratives, amb un to fresc que no només interessarà a alumnat, sinó a qualsevol persona, perquè combinen la didàctica amb l’entreteniment. La societat actual està cada vegada més orientada a l’audiovisual i, el fet que siguen vídeos amb llicència accessible de caràcter universal contribueixen a l’augment del contingut audiovisual en llengües com el valencià o el basc.

A més, gràcies a la bona relació entre les comunitats viquipedistes i a la cooperativa basca HiruDamatxo i la plataforma WikiCred, les píndoles estan subtitulades i doblades perquè tot el món les puga consultar. A banda de la qualitat audiovisual del projecte, el contingut que ofereixen ha sigut dissenyat per docents de filosofia de la Universitat del País Basc i supervisats per Ágora, una associació de professorat de filosofia, que ha aportat la seua visió sobre qüestions importants per a estudiants, tant de secundària com de batxillerat.

Si vols veure els vídeos, pots fer-ho ací:

Simone de Beauvoir - https://ca.wikipedia.org/wiki/Simone_de_Beauvoir

Friedrich Nietzschehttps://ca.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Wilhelm_Nietzsche

Anima’t!

També et pot interessar

stats