Tècniques d’estudi per a controlar la gramàtica

gramàtica-tècniques

Potser la gramàtica et parega el més difícil quan estàs aprenent una llengua. Encara que pot ser dels aspectes més complicats, existeixen alguns trucs que et facilitaran el camí a l’hora d’interioritzar-ne les normes.

La gramàtica és un aspecte molt important a l’hora d’aprendre llengües i, en moltes ocasions, és l’àrea de coneixement que més maldecaps ens provoca. Existeixen algunes tècniques que se centren específicament en l’aprenentatge de gramàtica: enfocaments pràctics, estratègies mecàniques i inclús algunes de més creatives que fan la gramàtica més accessible.

Crear targetes de memòria

Les targetes per a memoritzar són molt útils, per aquesta raó s’han convertit en un clàssic de l’aprenentatge de llengües. Pots crear targetes que en una cara tinguen l’explicació de la regla gramatical i en l’altra exemples d’aquesta regla. Així la recordaràs millor i et permetrà conéixer com s’aplica en casos concrets.

Fer exercicis

Hi ha infinitat de llibres plens d’exercicis que t’ajudaran a posar en pràctica la teoria prèviament estudiada. Si no en tens cap, no et preocupes, en internet hi ha milers d’activitats de tot tipus que t’ajudaran: d’omplir espais en blanc, de transformar oracions, d’identificar errors gramaticals... Després d’estudiar la regla gramatical, has de posar-la en pràctica. De vegades pareix que ho hem entés tot, però en aplicar la teoria a la pràctica descobrim que no és així.

Llig tant com pugues

La lectura és una ferramenta molt efectiva per a aprendre gramàtica, ja que proporciona un context natural en què pots observar com s’apliquen les regles gramaticals en situacions reals. També et permet veure com s’empren els diferents temps verbals, els modes, els estils directe i indirecte, etc. La lectura et permet interioritzar patrons gramaticals de manera que, en veure una incorrecció, sabràs detectar-la. No parlem només de llegir llibres, sinó també de llegir articles, ressenyes...

Utilitza recursos multimèdia

Actualment existeixen moltíssims recursos en la xarxa que et poden ajudar, tant exercicis en línia com vídeos, àudios... D’aquesta manera trobaràs exemples de conversacions naturals i reals que et permetran acostar-te més a la llengua que vols aprendre.

Fes mapes i esquemes

Els mapes mentals són ferramentes visuals que et poden ajudar a organitzar i comprendre conceptes gramaticals complexos. Els esquemes i els mapes et permeten destacar els aspectes més importants, afegir informació complementària, utilitzar colors, ressaltar relacions, etc.

Usa regles mnemotècniques

Les regles mnemotècniques són estratègies basades en associacions visuals o fonètiques que faciliten recordar certa informació. Aquestes regles són especialment útils per a aprendre vocabulari i gramàtica i es poden crear de diverses maneres:

  • Formant acrònims o sigles amb les primeres lletres de les paraules que necessites recordar.
  • Ideant històries que incloguen les paraules o els conceptes que intentes aprendre. Estructurar una història permet crear un context que fa que la informació siga més senzilla de recordar.
  • Associar paraules amb ritmes o sons. D’aquesta manera podràs recordar fàcilment conjugacions o estructures gramaticals, sobretot si pretens recordar la pronunciació o l’entonació.

Estableix objectius realistes i en un període de temps determinat

És important que els objectius siguen realistes, és a dir, ni massa pessimistes ni massa optimistes; així podràs saber si estàs avançant a un ritme adequat o no. A més, per a ser conscient dels avanços que fas i conéixer el teu progrés, és recomanable establir objectius en un període de temps concret, per exemple, aprendre una regla gramatical i la seua aplicació pràctica en una setmana. L’establiment d’aquests objectius et pot ajudar a motivar-te!

També et pot interessar

stats