Com preparar un examen oral

com-preparar-un-examen-oral

Dominar una llengua no només implica tindre un coneixement profund sobre el vocabulari i la gramàtica, sinó també sobre la capacitat de comunicar-se oralment de manera efectiva.

Els exàmens orals solen ser les proves que més nervis generen; com que no coneixes el tema del qual hauràs de parlar, existeix un factor d’improvisació. A més, el temps per a pensar una resposta és molt més reduït que en una prova escrita perquè les contestacions requereixen immediatesa.

Com que són una prova habitual i pot presentar dificultats per als estudiants, et comentem alguns consells per a preparar de manera efectiva un examen oral.

Coneix la prova

Abans de començar la preparació, és fonamental conéixer el format de l’examen, així, podràs practicar de manera més profitosa i sense divagar. Per això, et recomanem saber quant durarà l’examen, quin tipus de preguntes poden aparéixer, la manera d’avaluar, etc.

Fes exàmens de prova

En molts casos, podràs trobar exàmens d’anys anteriors en internet que et serviran de referència, com és el cas de CieaCOVA, l’Escola Oficial d’Idiomes o la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià. Fer eixes proves et donarà una idea dels temes que poden eixir, de com estan formulades les preguntes...

Practica l’escolta activa

Escoltar activament pel·lícules, sèries o àudios i vídeos en l’idioma en el qual t’examinaràs. Entrenar l’oïda et servirà per a reproduir els sons i millorar tant la gramàtica i el vocabulari com la pronunciació.

Treballa la pronunciació

Precisament la pronunciació és un aspecte que cal treballar, atés que una pronuncia clara i precisa és molt important. Per això, pots practicar els sons que et pareguen més complicats i que més difereixen de la teua llengua.

Grava’t i autoavalua’t

Una bona tècnica per a valorar el teu progrés consisteix a gravar els teus monòlegs per a, així, revisar-ho i valorar-ho posteriorment. Para atenció a la pronunciació, al vocabulari utilitzat, a qüestions gramaticals, etc.

Intenta rebre retroalimentació

Sempre que siga possible, rebre retroalimentació de persones que coneguen l’idioma, ja siga el teu professor o un company, pot ajudar-te a adonar-te de quines són les teues fortaleses i les teues debilitats. Aprendre dels suggeriments que et donen pot ser molt enriquidor a l’hora de perfeccionar les teues habilitats.

Si l’examen és una mediació oral...

Recorda que la informació de la qual has de partir estarà en el text, gràfic o imatge que et donarà l’examinador. No obstant això, recorda que no has de llegir textualment, si no, seràs penalitzat o penalitzada, per tant, es tracta de reformular els missatges.

I, sobretot, practica!

Llegir, escoltar i sobretot, parlar, seran els aspectes més útils per a practicar per a l’examen. Utilitzar les tècniques esmentades i practicar tantes vegades com pugues et permetran fer el millor examen possible, ja que aniràs amb seguretat i tindràs la capacitat de parlar sobre qualsevol tema amb fluïdesa.

Segur que, quan arribe l’hora de l’examen, has practicat moltíssimes vegades i has fet molts exàmens de prova, per tant, segur que saps fer-ho! Intenta prendre’t l’examen com una prova més i recorda que, encara que faces alguna errada puntual, no està tot perdut.

Si tens una prova oral d’ací a poc, molta sort!

 

També et pot interessar

stats