La immersió lingüística: consells pràctics

immersió-lingüística-portada

Encara que la immersió lingüística pot ser aclaparadora, els beneficis són molt diversos i poden suposar un abans i un després en l’aprenentatge i en la manera d’entendre les diferents cultures.

La immersió lingüística consisteix a exposar-se de manera constant a l’idioma que es vol aprendre, creant un ambient en què s’utilitza eixa llengua de manera natural i autèntica. Aquest enfocament educatiu és una de les estratègies més efectives a l’hora d’aprendre una llengua, ja que totes les situacions quotidianes seran en l’idioma objectiu.

Submergir-se en un lloc diferent i en altra cultura no sempre és fàcil, ja que es presenten alguns desafiaments, com un període d’adaptació amb dificultats, frustració, pressió per a parlar de la manera més efectiva possible, dificultat per a entendre conceptes més tècnics o inclús problemes a l’hora d’integrar-se. No obstant això, sempre s’han de tindre presents els nombrosos beneficis, entre els quals hi ha:

  • Desenvolupament de la fluïdesa oral. La immersió suposa submergir-te en un entorn en què s’utilitza l’idioma objectiu en tot moment. D’aquesta manera, l’exposició a la pronunciació, el ritme i l'entonació són directes i constants. Així, a través de converses diàries, començaràs a comprendre i a aplicar aspectes lingüístics que poden passar desapercebuts en un entorn d’aprenentatge tradicional.
  • Aprenentatge dins d’un context. En les situacions quotidianes (fer la compra, parlar amb companys de treball o de classe...) hauràs d’utilitzar la llengua objectiu, cosa que et farà comprendre i aprendre l’idioma en un context completament pràctic.
  • Enriquiment cultural. Com sabem, la llengua i la cultura estan estretament relacionades. Per això, no només estaràs immergint-te en l’idioma, sinó també en les tradicions, els costums i les formes de pensar de la comunitat que el parla.
  • Superació de la por de parlar. És habitual que, quan t’expresses en un idioma diferent del teu, et faça por parlar per si comets errades. Durant el procés d’immersió coneixeràs a persones que no et jutjaran i t’ajudaran a desenvolupar confiança i, a més, et servirà per a aprendre molt més ràpid.

Com que sabem que la immersió lingüística pot resultar aclaparadora, tenim alguns consells que t’ajudaran a enfrontar-la amb motivació.

  • Viatja i fes estades al lloc on es parla la llengua objectiu. En compte d’anar directament a viure al lloc on es parla la llengua que estàs aprenent, pot ser una bona idea anar aclimatant-se fent viatges o estades prolongades, com intercanvis, per exemple.
  • Conversa amb parlants nadius. No és necessari començar a parlar amb nadius des del lloc al qual et trasllades, sinó que és pot fer una preparació mitjançant esdeveniments culturals, grups d’intercanvi o plataformes en línia.
  • Consumeix mitjans de comunicació en l’idioma que vols aprendre. En els mitjans de comunicació podem observar com s’expressen els parlants nadius d’una llengua, i ara, tenim moltíssimes eines al nostre abast (diaris, pel·lícules, programes de televisió, sèries...).
  • Redacta en l’idioma objectiu. Escriure diàriament en l’idioma que estàs aprenent pot ser molt enriquidor. Una de les idees més útils pot ser escriure un diari en què aboques pensaments, experiències i reflexions. Així utilitzaràs eixe idioma en situacions que et són familiars, ja que estaràs narrant el teu dia a dia.
  • Participa en activitats culturals. En alguns llocs se celebren esdeveniments relacionats amb la cultura o la llengua que estàs aprenent. Anar a conferències, exposicions o qualsevol altra activitat et permetrà submergir-te en la cultura i la llengua.

Aprofitar experiències com la immersió lingüística pot ser molt enriquidor, no només des d’un punt de vista d’aprenentatge cultural o de llengües, sinó com una manera de créixer personalment i de conéixer com es viu en altres llocs i cultures.

També et pot interessar

stats