Llibres amb perspectiva feminista i sobre violència de gènere

Llibres amb perspectiva feminista i sobre violència de gènere

Segons l’ONU, «qualsevol acte de violència que tinga o puga tindre com a resultat un sofriment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces d’eixos actes, la coacció o la privació de la llibertat» formen part de la violència de gènere, un tipus d’agressió que encara és experimentada per milions de dones anualment.

Segons dades publicades per la Moncloa, des de 2017, Espanya ha registrat les xifres més baixes de dones assassinades com a conseqüència de la violència de gènere. No obstant això, la quantitat de víctimes continua sent molt elevada: 50 van ser assassinades en 2020; 49, en 2021 i 50, en 2022.

El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència de gènere, ja que, com diu l’ONU, «la violència contra les dones i les xiquetes continua sent una de les violacions dels drets humans més esteses i generalitzades al món».

Hui recomanem una sèrie de llibres per a descobrir històries interessantíssimes contades des del punt de vista de dones i per a conéixer narracions impactants sobre violència de gènere.

Projecte Meitner. Una història de ciència i traïció – Robert Marc Friedman

Qui recorda hui dia a Lise Meitner? Malgrat ser una de les persones que va descobrir la fissió nuclear, el seu llegat ha romàs en segon pla fins ara. Dona, científica i jueva, va fugir de l’Alemanya nazi i es va refugiar a Suècia. En 1944, l’únic guardonat amb el Premi Nobel pel descobriment de la fissió seria el seu estret col·laborador Otto Hahn. Per què va ignorar el tribunal dels premis el paper essencial que va desenvolupar Meitner en el procés? Què va motivar aquesta aventura científica i la traïció que la va seguir? Amb veracitat i passió, aquesta obra aporta llum sobre una de les figures fonamentals de la ciència del segle XX i, amb ella, sobre tantes i tantes trajectòries que mereixen ser redescobertes.

Tots els noms d’Helena – Maria de la Pau Janer

Una novel·la captivadora plena d’emocions, personatges inoblidables, episodis de la història mítica, escenaris clàssics i molta èpica.

L’Eva, una actriu intensament entregada a la seua feina, interpreta el paper de sa vida, un personatge que la captiva tant com la intimida: Helena de Troia. Però sembla que Helena i el seu fat s’han apoderat de la pel·lícula i durant el rodatge tot són dificultats. Els actors i els tècnics involucrats en el film hauran d’afrontar fets terribles que els portaran al límit i els obligaran a qüestionar-se moltes coses.

Quan tot sembla perdut, una trobada imprevista els durà a emprendre un viatge que els podria canviar la vida. Aquesta aventura, però, posarà a prova els vincles i les complicitats que han anat teixint arran dels problemes que han hagut d’afrontar junts.

En aquesta apassionant novel·la, Maria de la Pau Janer revisita la Ilíada posant la mirada en les seues protagonistes femenines i reivindicant-les. Alhora, lliga aquest poema èpic amb l’època actual a través d’una història trepidant i emotiva plena de solidaritat i coratge.

Per a xiquets i xiquetes

Una habitació als núvols – Teresa Broseta i Patricia Campos

A l’estiu, Balma es trasllada a l’andana després de demanar als seus pares una habitació pròpia i allunyada dels seus germans menuts. Allí, troba una foto del seu rebesavi, Daniel, que era pilot i va morir jove en un accident d’avió.

Disposta a saber més sobre el seu avantpassat, els pares li presenten el senyor Bellver, un home major que li explicarà moltes coses sobre Daniel i el món de l’aviació. Però no tot és tan bonic...

Amb l’inici del curs, Balma comença a conviure amb nous companys i companyes en un nou institut, li baixa la regla per primera vegada, discuteix amb els xics de classe sobre si una dona pot ser pilot i un ésser estimat mor. Tot això farà que Balma s’endinse en la tristesa i la preocupació.

Per sort, tot comença a canviar quan la iaia Elisa li regala el diari personal del rebesavi Daniel i amb la visita a classe d’una aviadora que esdevindrà el seu referent.

Llibres sobre violència masclista

El senyal – Marta Meneu-Borja

El rellotge del campanar es va aturar, precisament, aquella nit. L’endemà, la plaça de l’Ajuntament s’omplia de gent que protestava, silenciosa, contra el darrer assassinat d’una dona. Joana, Dori, Ivonne i Val, entre moltes altres persones, van participar en una concentració que no expressava només rebuig, sinó també por i cansament davant d’una situació, en el fons, no tan llunyana per a cap d’elles. Perquè el senyal de la violència, aparent o invisible, pot aparéixer en qualsevol racó. Com també hi pot aparéixer el senyal de l’esperança, dels lligams, de les llums que no s’apaguen.

Trenqueu en cas d’emergència – Carla Vall

Carla Vall analitza de manera amena i comprensible les violències masclistes i els elements socials i individuals que ens porten a ser potencials víctimes i agressors. L'autora ens parla de la recuperació i la reparació de les víctimes, la identificació de les necessitats i els serveis a la seua disposició, consells per a una mateixa i consells sobre què poden fer terceres persones per a ajudar la víctima. En un darrer bloc, Vall tracta els reptes pendents i les apostes de futur que hem d'exigir.

Una anatomia perfecta d'un mal endèmic que pateixen totes les societats.

També et pot interessar

stats