‘Ghost’, de Jason Reynolds

ghost-reynolds

Jason Reynolds narra en la seua saga Track, la vida de persones que han viscut experiències traumàtiques i que són discriminades per raons diverses, com l’ètnia o la classe social.

Ghost vol ser el corredor més ràpid dels equips de secundària de la seua ciutat. Però no ha corregut sempre per a guanyar. Tot va començar quan era menut i el pare el va perseguir, a ell i a la mare, apuntant-los amb una pistola per tot el barri. Des d’aleshores, Ghost ha crescut esquivant els cops de la vida que l’han volgut frenar. Fins que l’entrenador Brody, un ex medallista olímpic, veu en ell un autèntic diamant en brut. I ara, aconseguirà guanyar la cursa per a la qual es prepara? O el vencerà el seu passat?

Escrita entre la fina ironia i el realisme més colpidor, Jason Reynolds ens roba el cor amb un adolescent impulsiu i imperfecte que ens fa patir, riure i ens emociona. Una història electrificant sobre la humanitat que batega entre la violència, les addiccions i els abusos. Una xicoteta gran obra mestra que suma més de quaranta reconeixements, incloent-hi el National Book Award, i que inicia la sèrie de llibres Track, que retrata les esperances d’uns joves de barri que es refugien en l’esport per a aprendre a viure. O a sobreviure.

Aconsegueix que els lectors empatitzen amb el protagonista de la sèrie Track des del primer moment. Encara que estiga en l’adolescència, ha passat per experiències traumàtiques que l’afecten en el seu present. Ell ha trobat en l’esport el seu refugi per a poder fugir de la realitat.

L’esport com a refugi

Encara que l’esport no substituïsca la teràpia psicològica, molts esportistes veuen l’exercici físic com una ajuda, ja que el consideren un refugi temporal que els permet evadir-se dels pensaments negatius i centrar-se en el present. A més de ser una motivació afegida al seu dia a dia, l’esport també pot exercir un paper important en la reconstrucció de l’autoestima i la confiança en un mateix.

Participar en activitats esportives i assolir metes al mateix temps que desenvolupen força física i mental, els pot ajudar a començar a sentir que tenen el control. A banda, l’aïllament social és habitual en persones que han passat per situacions doloroses i, l’esport, pot ser una manera de socialitzar i de sentir que pertanyen a un grup o comunitat.

Com afecta el passat el nostre present?

El protagonista de la novel·la a més de tindre problemes en l’ara, arrossega traumes del passat. Les experiències passades poden tindre efectes de llarga durada en la nostra salut mental, com per exemple, en els pensaments, les emocions i les creences.

També influeixen en la nostra manera de relacionar-nos, ja que els patrons d’interacció i confiança que tenim en l’actualitat estan influïts per com han sigut les relacions que hem tingut anteriorment.

Patina: la segona part

Patina, o Patty, és la més ràpida de l’equip d’atletisme. No li agrada perdre perquè ja ha perdut massa: el seu pare va morir i la seua mare es va quedar sense cames per culpa de la diabetis. Ara també corre per ella. Com que la mare no les pot cuidar, la Patty i la seua germana han hagut d’anar a viure amb son tio i la seua parella, que les han canviades a una escola privada. Allí han d’aguantar les burles dels pijos. Perdre, per tant, no és una opció. Però, és tan competitiva que l’entrenador la tria per a liderar l’equip de relleus. Com? Confiar en els altres per a guanyar? A mesura que augmenta la pressió, la seua actitud empitjora. Serà capaç d’acabar la cursa de la seua vida?

Amb l’empatia i la ironia que l’ha convertit en un dels autors per a joves de més prestigi dels Estats Units, Jason Reynolds ens encisa amb una protagonista absolutament adorable. Una adolescent que fa malabars amb totes les responsabilitats de l’escola, la família i les extraescolars, així com el dolor íntim que l’obliga a tirar endavant. Considerat com un dels millors llibres de joves de l’any pel New York TimesSchool Library Journal o les biblioteques públiques de Chicago i Los Angeles, aquest segon llibre de la multipremiada sèrie Track ens parla de classisme i racisme amb la lluminosa història d’una jove corredora que busca la pau mentre aprén a treballar en equip.

També et pot interessar

stats