La vida cultural de les llibreries

Llibreries portada
En 2021, les llibreries van experimentar un important creixement

Pareix que cada vegada és menys freqüent anar a les llibreries de barri on poder gaudir d’una bona estona fullejant llibres i conversant amb els llibreters i llibreteres. No obstant això, els comerços de proximitat continuen tenint una gran rellevància en l’àmbit cultural dels nostres barris.

Una de les competències essencials a l’hora de dominar una llengua és la comprensió escrita. Per a practicar aquesta habilitat i ser capaç d’entendre textos cada vegada més complexos, és fonamental llegir tot el que puguem, des d’articles d’opinió fins a novel·les que ens resulten interessants. Com que la lectura és tan rellevant, és imprescindible destacar la importància que tenen els comerços que es dediquen plenament a aquesta activitat: les llibreries.

Des de 2011, la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (Cegal), commemora tots els 11 de novembre el Dia de les Llibreries. La pretensió d’aquesta data és impulsar l’hàbit de la lectura i destacar la labor de les llibreries com a centre neuràlgic des del qual es promou i es difon la lectura.

Durant els últims anys, aquests establiments han experimentat algunes dificultats per diversos motius. En primer lloc, és cada vegada més habitual llegir mitjançant dispositius tecnològics, cosa que ha provocat un descens en la compra de llibres. A més, les llibreries que formen part de grans empreses, normalment poden aconseguir preus més competitius i tenen la possibilitat de situar-se en llocs amb més afluència de gent, com centres comercials o carrers concorreguts.

No obstant aquesta situació de "fragilitat" de les llibreries, el 2021 van experimentar un important creixement, ja que va augmentar la quantitat de lectors joves (cosa que pareixia molt complicada si es considera la gran oferta d’oci que hi ha actualment) i, a banda, van dedicar grans esforços per a estar presents en la xarxa i d’aquesta manera fer créixer la seua visibilitat i les seues vendes.

Com veiem, les llibreries han hagut de fer grans esforços per a reinventar-se al mateix temps que intentaven no perdre la seua essència. I és que no són establiments com qualsevol altre, sinó que també tenen la difícil tasca de compartir cultura i fer que el client no siga només un consumidor, sinó que també se senta protagonista. Hi ha molts aspectes que converteixen les llibreries en llocs molt especials, com l’atenció personalitzada que ofereixen els treballadors, ja que sempre intentaran tindre en compte les preferències de la clientela per a poder recomanar-li allò que més li puga interessar. També és habitual que les llibreries organitzen activitats d’allò més interessants, com clubs de lectura, firmes de llibres, presentacions, tallers... Aquestes accions afavoreixen la socialització i transformen els establiments en espais d’oci que poden promoure l’hàbit de la lectura.

És important que tinguem consciència dels beneficis que aporten les llibreries a la societat i que intentem contribuir al seu desenvolupament. Quan adquirim un llibre en establiments de proximitat estem donant suport, no només al llibreter o llibretera, sinó també a qui els envolta, com ara editorials, proveïdores, personal laboral, etc. És possible que en alguns casos siga menys econòmic comprar llibres en aquest tipus de comerços, però si ens ho podem permetre, pot convertir-se en un molt bon hàbit.

El futur de les llibreries està en mans de qui ho consumeix, ja que, encara que el futur és incert, no significa que siga negre. En els últims temps han obert noves llibreries, han aparegut nous editors i editores i escriptors i escriptores que creen obres de gran qualitat i és precisament als xicotets negocis on podem descobrir aquestes joies ocultes, atés que cada vegada és més difícil destacar en grans tendes on la quantitat de publicacions és immensa.

No oblidem que, encara que la tecnologia ho ha revolucionat tot, les llibreries continuen sent espais propers i acollidors on podem gaudir d’un contacte més personal i individualitzat. Per això, les llibreries sempre tindran un paper important en la nostra vida cultural.

També et pot interessar

stats