Tradicions nadalenques valencianes

Tradicions nadalenques
Tradicions nadalenques

El putxero de nadal, la casca de reis o la nit dels fatxos d'Onils, et presentem algunes de les tradicions nadalenques més valencianes.

T’imagines un Nadal sense torrons? Creus que enguany que et quedaràs sense estrenes? Eres més de casca de reis o de tortell?

Els carrers il·luminats i plens de gent avancen que queden pocs dies per a l’arribada d’aquesta festivitat i, per això, en Apunts de llengua ens hem decidit a fer una entrada per a recordar algunes de les tradicions nadalenques més valencianes.

Gastronomia i tradicions culinàries

La gastronomia travessa les tradicions i costums nadalenques dels valencians i valencianes. És difícil imaginar-se unes festes sense els menjars típics d’aquestes festivitats. En aquest sentit, la majoria de celebracions es fan reunint familiars i amistats al voltant d’una taula replena de menjar. Per ací vos presentem alguns dels aliments que no poden faltar aquestes festes.

-         Putxero de nadal: A les cases valencianes és tradició dinar putxero el 25 de desembre. La recepta varia segons la casa, però un element típic que no pot faltar és la pilota valenciana. De fet, moltes famílies tornen a dinar les sobres d’aquest plat l’endemà, el dia 26, un dia en què és molt habitual que s’hi tornen a reunir. 

-         Torrons: T’imagines un Nadal sense dolços ni torrons? A Xixona no ho fan. De fet, en aquest poble conegut pels seus torrons se celebra cada any la Fira de Nadal de Xixona, on acudeix milers de persones per a proveir-se de dolços per a les festes.

-         Les peladilles: En l’imaginari col·lectiu de tots els valencians i valencianes estan aquests dolços. Les peladilles són ametles confitades típiques de la Comunitat Valenciana que se serveixen freqüentment després dels dinars i sopars nadalencs. 

-         Casques de reis: La casca és un menjar tradicional valencià en perill d’extinció, tot i que encara perdura en algunes localitats de la Safor. Entre els seus ingredients trobem l’ametla, l’ou, el sucre i el moniato. Normalment, va decorat amb xocolates, gominoles i peladilles. Una altra curiositat de les casques està en la caixa que la protegeix: els iaios i padrins utilitzen, any rere any, sempre la mateixa caixa per a transportar les casques i, arribat el moment, l’hereten els nets i els fillols. T’agradaria saber-ne més?

Et deixem un vídeo d’À Punt amb la recepta i curiositats sobre la casca!

Costums i celebracions

-         La nit dels fatxos d’Onil: La nit del 24 de desembre té lloc la Nit dels Fatxos a Onil. Els fatxos són una espècie de teies fetes artesanalment al poble, amb espart verd i sec. Segons la tradició, als fatxos, se’ls pega foc i es roden (com si foren molinets) pels carrers del municipi per a reivindicar el foc com a element purificador. Aquesta tradició centenària va començar com una celebració pagana, en què els pastors feien servir els fatxos per a il·luminar-se el camí i calfar la llar durant el fred. Anys després va passar a ser una festa religiosa cristiana.

-         Baixada de Torxes d'Elda: La nit de Reis, a Elda, ja és tradició veure la gent del poble portant centenars de torxes per a baixar de la muntanya del Bolón. Així, creen un llarg i impressionant camí il·luminat muntanya avall que anuncia l’arribada dels Reis d’Orient.

-         Cavalcada de reis d’Alcoi: Les tradicionals cavalcades de Reis Mags que desfilen el 5 de gener no són només típiques a la Comunitat Valenciana. No obstant això, la d’Alcoi destaca per damunt de la resta, ja que és la més antiga de què es té constància i és considerada festa d’interés turístic nacional.

-         Estrenes: Per si hi ha cap persona que pensa el contrari, les estrenes són una tradició molt valenciana! Segons el costum, els iaios i els padrins han d’estrenar als nets i fillols.

També et pot interessar

stats