Reflexionem sobre la invisibilització de les dones

8març
El 8 de març es commemoria el Dia Internacional de les Dones

"Si les dones representen més de la meitat de la població mundial, per què tenen tan poca visibilitat?" A partir d'aquesta pregunta et presentem alguns recursos que et faran reflexionar sobre la invisibilització de les dones al llarg de la història.

El 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones, una jornada en què es pretén reivindicar la igualtat de gènere, ja que, per desgràcia, les dones continuen sent discriminades en qualsevol àmbit. Diàriament, lluitem contra situacions masclistes i ens veiem amb la necessitat de subratllar els problemes que viuen les dones amb manifestacions i protestes, especialment, el 8M. Els actes que es duen a terme se centren en la lluita contra la violència de gènere, reclamen la impossibilitat de les dones d’accedir a l’educació i promouen el trencament del sostre de vidre, entre d’altres.

Aquestes discriminacions han estat presents al llarg de la història. A conseqüència de la societat masclista en què vivim, les referències a les dones són pràcticament inexistents (a diferència dels homes, que omplin pàgines i pàgines dels llibres d’història). Ara bé, tothom sap que açò no es dona perquè les dones no hagen estat presents, sinó perquè sempre han estat invisibilitzades, apartades, a l’ombra d’una figura masculina.

És evident que, durant anys, l’àmbit social i públic ha estat assignat als homes, ja que ells eren els intel·ligents, els que havien de protegir la casa i els que podien treballar; en canvi, les dones sempre han sigut menyspreades i considerades inferiors quant a força, capacitat i intel·lecte, i les han relegades a cuidar els fills i la casa. Aquesta divisió social ha fet que les dones no tingueren les mateixes facilitats per a accedir al món laboral, a l’educació, a la societat en general, i que se’ls haja negat el poder de prendre decisions.

Malauradament, aquestes creences continuen presents a hores d’ara, per això volem compartir alguns recursos interactius per a reflexionar sobre la falta de dones en els llibres d’història:

Genially - Laboratori de la igualtat

Aquest recurs interactiu té com a objectiu intentar demostrar el fet que les dones han sigut invisibilitzades al llarg de la història mitjançant tres experiments:

  • Primer experiment: et plantegem un joc en què, a través de diverses afirmacions, hauràs d’esbrinar de quin personatge històric es parla i quantes dones que han fet història coneixes.
  • Segon experiment: té l’objectiu d’analitzar com de presents estan les dones en l’entorn, i per a fer-ho, et convidem a reflexionar sobre qüestions com quantes dones han governat, quants carrers tenen nom d’home i quants en tenen de dona, etc.
  • Tercer experiment: per a acabar, hauràs de reflexionar sobre el fet que si les dones representen més de la meitat de la població mundial, per què tenen tan poca visibilitat?

Pots accedir al Genially a través d’aquest enllaç: https://bit.ly/3EQ3qzx

Presentació sobre escriptores valencianes

En aquesta presentació podràs trobar nombroses escriptores valencianes de diferents èpoques perquè veges tot el talent femení que hi ha al nostre territori. A més, trobaràs els títols d’algunes de les seues obres, fet que et permetrà descobrir nous llibres que t’ajudaran amb l’aprenentatge del valencià.

Pots accedir a la presentació a través d’aquest enllaç: https://bit.ly/3KPucfj

També et pot interessar

stats