L'auge dels audiollibres

Els audiollibres són una ferramenta molt útil per aprendre idiomes.
Els audiollibres són una ferramenta molt útil per aprendre idiomes

Coneixes els audiollibres? Són una molt bona forma de descobrir noves històries, sobretot mentre estem duent a terme altres tasques o quan no disposem del temps o les habilitats per a llegir un llibre.

La popularització de les tecnologies i la globalització han provocat molts canvis en els nostres hàbits de consum, i el món de la lectura no n'és una excepció. Ja fa temps, es va plantejar si el llibre electrònic acabaria substituint el llibre en paper; ara, sorgeix la mateixa pregunta amb altre format: l’audiollibre.

Si encara no estàs familiaritzat amb aquest concepte, t’ho expliquem. Un audiollibre és la gravació de la lectura d’un llibre en format d’àudio. Per a gravar-lo, es necessita un intèrpret que puga atraure i mantindre l’atenció de l’oient, per tant, ha de ser una persona que amb habilitats de locució. Escoltar un llibre narrat per un professional constitueix una experiència immersiva que ajuda qui llig a millorar algunes habilitats, com la pronunciació o l’assimilació de paraules complexes.

Aquesta manera de captar l’audiència ha provocat que els audiollibres estiguen en auge. A més, es considera que l’experiència d’escoltar un audiollibre s'assimila a un acte social; de fet, si ho pensem, el nostre primer contacte amb la lectura es produeix gràcies a la transmissió oral, ja que, quan som xicotets, ens conten les històries en compte de llegir-les per nosaltres mateixos.

Arran de l’èxit dels audiollibres, sorgeix una important pregunta: si has escoltat un audiollibre, pots dir que te l’has llegit? La realitat és que l’experiència de llegir un llibre és molt similar a la d’escoltar-lo perquè, en ambdós casos, la història es crea al cap del lector o de la lectora. De fet, molta gent no recorda si ha llegit un llibre o l’ha escoltat, el que es recorda és la història.

Molta gent ja ha assimilat els audiollibres en la seua vida diària, i és que la majoria de les persones que no lligen, consideren que no ho fan per falta de temps i, amb els audiollibres, poden combinar l’escolta d’un llibre amb altres activitats, com conduir, fer exercici, netejar la casa, etc. A més, les persones que tenen algun problema de visió o no saben llegir, tenen accés a infinitat d’històries gràcies als audiollibres.

També poden ser molt útils per a aprendre idiomes per diversos motius, entre els quals trobem els següents:

  • L’adquisició de vocabulari és major. Per a un estudiant, és més senzill assimilar vocabulari quan el sent que quan el llig. A banda, les paraules noves les estarà escoltant en un context, cosa que permetrà una millor comprensió i integració.
  • Millora la capacitat memorística. Com apareixeran moltes paraules repetides, serà més fàcil recordar-les. A més, començaràs a familiaritzar-te abans amb la pronunciació de la teua llengua meta. Si escoltes un llibre i, al mateix temps, el lliges, l’aprenentatge serà encara millor.
  • Pots escoltar-los des de qualsevol lloc. Els audiollibres poden estar disponibles en qualsevol aparell electrònic, per tant, només necessitaràs descarregar-te'ls o tindre connexió a internet.
  • Permet adquirir habilitats orals amb major facilitat. Escoltar parlants natius d’una llengua et permet descobrir noves paraules i expressions i conéixer la pronunciació correcta de la llengua. Això també pot comportar que t’animes a parlar en l’idioma objectiu més ràpidament.

En conclusió, els audiollibres presenten nombrosos avantatges, sobretot per a aquelles persones que, per qualsevol motiu, no poden disfrutar de la lectura. El contingut dels audiollibres és exactament igual al dels llibres en paper, però es considera que no són substituts, sinó que es poden considerar complementaris. De fet, també pot ser un factor motivador per a aquelles persones que no se senten atretes per la lectura, però sí que estan interessades a descobrir milions d’històries a les quals abans no accedien.

T'animes a iniciar-te en el món dels audiollibres?

També et pot interessar

stats