L’audiovisual i l’aprenentatge de llengües
Algunes activitats que fem en el nostre dia a dia com veure un capítol de la nostra sèrie de televisió preferida o escoltar eixa cançó que tant ens agrada pot ser molt útil per a desenvolupar les nostres habilitats lingüístiques. A més, hui en dia amb la situació d'hiperconnectivitat que vivim, podem practicar en tot moment i des de qualsevol lloc.
Estem acostumats a aprendre una nova llengua amb l’ús de llibres que t’expliquen la seua gramàtica i amb llistats de vocabulari de diverses temàtiques. A més, és habitual assistir a classes en què un professor o professora expose els diferents temes i propose exercicis per a practicar el que estem aprenent. Encara que esta continua sent la manera més típica d’aprendre un idioma gràcies a la seua utilitat, a poc a poc han aparegut noves ferramentes que complementen este tipus de formació i que, fins i tot, ens permeten assimilar una nova llengua per nosaltres mateixos (de fet, este web és un exemple perfecte d’esta idea).
Una de les activitats que més s’ha popularitzat és l’ús de material audiovisual, ja que consumir este tipus de contingut ens permet assimilar diversos aspectes amb més facilitat d’una manera entretinguda i amena. A més, gràcies a la popularització de les tecnologies, estos recursos es troben a l’abast de quasi tot el món.
Hui en dia existixen vídeos, jocs, canals de YouTube, etc. creats expressament per a aprendre idiomes, però cal destacar que activitats que fem habitualment com veure una sèrie o una pel·lícula en la llengua que volem aprendre pot suposar importants avanços en diversos àmbits lingüístics, com l’expressió, la comprensió i la pronunciació. I és que la clau per a aprendre una nova llengua no està només en la comprensió de la seua gramàtica, de fet, l’objectiu final és poder comunicar-nos adequadament i ser capaços de comprendre la resta de parlants. Per això, us presentem alguns dels beneficis que suposa el visionat de material audiovisual a l’aprenentatge d’un idioma:
- Aprens mentre fas una activitat que t’agrada. Encara que no estigues immers en l’aprenentatge d’una llengua, és molt probable que gaudisques de sèries i pel·lícules en el teu temps lliure, de manera que no hauràs de dedicar un temps extra a realitzar esta tasca.
- Acostumes l’oïda al nou idioma. Este aspecte és fonamental per a comprendre el teu interlocutor, ja que si no entens l’altra persona, difícilment podràs comunicar-te amb ella.
- Podràs distingir paraules. Al principi no podràs separar o reconéixer paraules, però, a poc a poc, entendràs la pronunciació i, encara que no sabràs què signifiquen molts termes, identificaràs vocabulari que podràs buscar i assimilar, de manera que la teua comprensió es veurà reforçada.
- La varietat de dialectes i accents és ampla. Això t’ajudarà a entendre l’idioma en situacions molt diverses i, a més, millorarà la teua pronunciació. És probable que et parega més fàcil entendre alguns personatges que altres, però no et preocupes, això també ocorre amb les persones que parlen el mateix idioma, ja que tots tenim la nostra particular manera d’expressar-nos. No obstant això, pot ser interessant (sobretot al principi) centrar-se en una sola varietat de l’idioma per a facilitar-te la comprensió, més endavant podràs ampliar la varietat d’accents.
- Els diàlegs són més realistes que els del material audiovisual creat expressament per a l’aprenentatge de llengües. També cal destacar que si el contingut que estàs veient està en el seu idioma original, el llenguatge serà més natural, ja que no haurà passat pel filtre de la traducció i el doblatge.
Com veiem, estes ferramentes tenen nombrosos avantatges, però abans de submergir-te en pel·lícules i sèries, és important fer-ho mitjançant un enfocament adequat, així que et recomanem que ho faces de la següent manera:
- Utilitza subtítols. Al principi, no tenim un gran domini de la llengua que volem aprendre, per tant, és recomanable activar els subtítols. Si encara no tens coneixements del nou idioma, posa’ls en la teua llengua materna, ja que et permetrà associar paraules i expressions amb el que estàs veient. Més endavant, pots intentar veure el contingut amb els subtítols en el nou idioma i, a poc a poc, veuràs com quasi no necessites llegir-los perquè la teua comprensió haurà millorat considerablement.
- Para atenció al context. És normal sentir paraules i expressions que no havíem escoltat prèviament, però no et preocupes, el més important és començar a distingir paraules i relacionar-les amb les situacions exposades en les imatges.
- Tingues en compte el teu nivell de l’idioma i que t’agrade el contingut que consumixes. Pots començar amb vídeos curts o amb sèries que ja has vist amb anterioritat. D’esta manera, tindràs una idea del que està passant i et serà més fàcil associar el que escoltes amb el que veus. A més, t’ajudarà a mantindre l’interés perquè podràs seguir l’argument al mateix temps que et concentres en el llenguatge.
- Apunta el vocabulari i les estructures gramaticals. És important prendre nota de frases i paraules que consideres que podran servir-te en el futur, ja que podràs assimilar-ho i revisar-ho. No obstant això, no és recomanable parar el vídeo contínuament per apuntar-ho tot perquè acabaràs perdent el fil de la trama i no gaudiràs del contingut ni associaràs les paraules amb el context.
- Sigues regular. Perquè esta activitat siga útil, és necessari posar-la en pràctica amb regularitat i, sobretot, parar atenció al que estàs veient. Si veus moltes pel·lícules, però no escoltes i llegixes atentament, no servirà de res.
A banda del material audiovisual, un altre recurs molt útil pot ser la música. A través de cançons, pots treballar aspectes didàctics molt diversos, com la pronunciació, la comprensió oral i l’expressió. A més, et permetrà aprendre nou vocabulari i expressions típiques que no apareixen en els temaris dels llibres, memoritzaràs paraules i frases de manera més ràpida i senzilla i potenciaràs la teua memòria.
Per a començar a practicar un idioma mitjançant este mètode, és recomanable escoltar repetidament cançons que ja hages sentit prèviament. A més, pots buscar la lletra per a associar els sons amb les paraules i trobar conceptes que desconeixies. D’esta manera, la teua capacitat de retenció serà major i relacionaràs tot el que escoltes amb un context.
Estes ferramentes poden ser el complement ideal d’altres tècniques per a aprendre idiomes i un dels seus principals avantatges és que pots fer ús d’estes des de pràcticament qualsevol lloc. La clau és aprendre a associar paraules amb el que sentim i veiem i, encara que al principi serà bastant complicat, aniràs acostumant-te i, a poc a poc, serà més fàcil entendre tot el que està passant. És important poder utilitzar estos mètodes com una via d’aprenentatge, i és que sempre s’ha dit que l’audiovisual és una finestra al món, ja que no només ens permet conéixer el nostre passat, sinó que també ens servix per a construir-nos un millor futur.