La JQCV convoca les proves de valencià de 2023

JQCV

Si estaves esperant la convocatòria d’exàmens de la JQCV, ja estan ací! Les proves es faran durant juny, octubre i novembre en les diferents seus del territori.

La Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV) ha aprovat la convocatòria de coneixements de valencià d’enguany. Potser t’interessa apuntar-t’hi per a aconseguir el títol que acredite el teu nivell de valencià. Per això, te n’expliquem a continuació tots els detalls.

Places i nivells

Les proves oferiran 43.000 places distribuïdes entre tots els nivells, 2.000 més que l’any passat. Concretament, es convocaran 2.050 places d’A2; 2.050 places més per al nivell B2; 8.200 places en el nivell B2; 19.200 places del nivell C, i 11.700 places del nivell C2. A banda, també s’han convocat les proves de llenguatge administratiu, correcció de textos i llenguatge als mitjans de comunicació.

Inscripció

La inscripció a les proves es podrà fer de manera telemàtica a través de la pàgina web de la JQCV. Entre el 2 i el 5 de maig estarà oberta la inscripció per als exàmens dels llenguatges específics; per als nivells A2, B1 i B2, el termini per a apuntar-se serà del 26 al 30 de juny. En aquests casos, qui s’hi inscriga pagarà directament les taxes i estarà matriculat de manera automàtica.

Per als nivells C1 i C2, la matrícula no és automàtica. Primer, caldrà fer una sol·licitud prèvia de torn de matrícula, en les dates següents:

  • Per al C1: des de les 9 h del dijous 6 de juliol fins a les 9 h del dilluns 10 de juliol, o fins que s’esgoten els torns.
  • Per al C2, des de les 10 h del 6 de juliol fins a les 10 h del 10 de juliol, o fins que s’esgoten els torns.

Una vegada feta la sol·licitud, la matrícula s’haurà de tramitar telemàticament en la data i franja horària assignades.

També és important tindre en compte els requisits generals per a poder matricular-te a les proves de la JQCV, que són els següents:

  • És possible matricular-se en tots els nivells que desitges, sempre que les proves no coincidisquen en el mateix dia i a la mateixa hora. 
  • És imprescindible haver complit els setze anys en el moment de fer la prova.
  • Per a matricular-se, no cal acreditar el nivell anterior.
  • En el cas de la prova de Llenguatge administratiu o Llenguatge als mitjans de comunicació, és imprescindible tindre el nivell C1 de valencià o equivalent.
  • Per a la matriculació en la prova de Correcció de textos, cal estar en possessió del nivell C2 de valencià o equivalent.

Per a obtindre més informació sobre els processos d’inscripció i matrícula, pots consultar aquest enllaç: https://jqcv.gva.es/es/matricula

Horaris i centres d’examen

Les proves es faran en 24 seus diferents, concretament a les localitats d’Alacant, Alcoi, Alzira, Benidorm, Borriana, Bunyol, Castelló de la Plana, Dénia, Elda, Elx, Gandia, Llíria, Ontinyent, Oriola, Paterna, Sagunt, Sogorb, Sueca, Torrent, València, la Vall d’Uixó, Villena, Vinaròs i Xàtiva.

Les dates dels exàmens són:

17 de juny de 2023:

Llenguatge administratiu: 9 h

Correcció de textos: 9 h

Llenguatge als mitjans de Comunicació: 16 h

14 d’octubre de 2023:

A2: 16 h - Comprensió oral, comprensió escrita i expressió escrita

B1: 9 h - Comprensió oral, comprensió escrita i expressió escrita

B2: 16 h - Comprensió oral, comprensió escrita, expressió escrita i estructures lingüístiques

C1: 9 h – Comprensió escrita, expressió escrita i estructures lingüístiques

C2: 16 h – Comprensió escrita, expressió escrita i estructures lingüístiques

Les àrees d’expressió i interacció orals d’aquests nivells es faran durant els dies 21 d’octubre, 28 d’octubre i 4 de novembre, depenent del nivell i la localitat. Qui s’examine podrà consultar la data i l’hora concreta de les proves orals en el web de la JQCV més endavant.

Estructura de les proves

Saber en què consisteixen les proves és essencial per a afrontar-les de la manera més adequada; per això, te n’expliquem ací les estructures.

A2

En aquest enllaç pots trobar un quadern amb els continguts del programa, una guia de la prova, rúbriques d’avaluació i els exàmens de convocatòries anteriors per al nivell A2: https://jqcv.gva.es/va/nivell-a2

B1 

En aquest enllaç pots trobar un quadern amb els continguts del programa, una guia de la prova, rúbriques d’avaluació i els exàmens d’anys anteriors per al nivell B1: https://jqcv.gva.es/va/nivell-b1

B2

En aquest enllaç pots trobar un quadern amb els continguts del programa, una guia de la prova, rúbriques d’avaluació i els exàmens de convocatòries anteriors per al nivell B2: https://jqcv.gva.es/va/nivell-b2

C1

En aquest enllaç pots trobar un quadern amb els continguts del programa, una guia de la prova, rúbriques d’avaluació i els exàmens de convocatòries anteriors per al nivell C1: https://jqcv.gva.es/va/nivell-c1

C2

En aquest enllaç pots trobar un quadern amb els continguts del programa, una guia de la prova, rúbriques d’avaluació i els exàmens de convocatòries anteriors per al nivell C2: https://jqcv.gva.es/va/nivell-c2

Llenguatge administratiu 

La puntuació mínima per a poder obtindre el certificat és d’un 60% de la prova.

En aquest enllaç pots trobar els criteris de correcció de l’examen i una descripció més detallada sobre les àrees que s'avaluen, entre les quals es troben comprensió i lèxic, expressió escrita i domini pràctic del sistema lingüístic. També hi trobaràs suggeriments i activitats recomanades i models d’exàmens de convocatòries anteriors: https://jqcv.gva.es/va/lenguatge-administratiu

Llenguatge als mitjans de comunicació

La puntuació mínima per a poder obtindre el certificat és d’un 60% de la prova.

En aquest enllaç pots trobar els criteris de correcció de l’examen i una descripció més detallada dels objectius específics (especificitat del llenguatge periodístic, model oral periodístic, model escrit periodístic i convencions gràfiques), a més de models d’exàmens de convocatòries anteriors: https://jqcv.gva.es/va/llenguatge-mitjans-comunicacio

Correcció de textos

La puntuació mínima per a poder obtindre el certificat és d’un 60% de la prova.

En aquest enllaç pots trobar els criteris de correcció de l’examen i una descripció més detallada dels objectius específics i models d’exàmens de convocatòries anteriors: https://jqcv.gva.es/va/correccio-textos

Preguntes freqüents

Si tens algun dubte sobre la matrícula, l’estructura de les proves o sobre altres qüestions, pots consultar aquest enllaç: https://jqcv.gva.es/va/preguntes-mes-frequents.

També et pot interessar

stats