Aprendre llengües amb música

Aprendre-llengües-amb-música

La música és un recurs a l’abast de tothom que ens pot ser de gran utilitat a l’hora d’aprendre una llengua. Saps com et pot ajudar?

Tant l’1 d’octubre com el 22 de novembre, se celebra el Dia Internacional de la Música, dues dates assenyalades amb la intenció de retre homenatge a tots els músics i, en general, a l’art que posa la banda sonora al nostre dia a dia.

Al territori valencià, la música està molt arrelada. Com a mostra, podem observar que en la majoria de festes, les bandes de música (i la música en general) constitueixen una part molt important de la celebració. I, com a dada curiosa, la meitat dels músics professionals d’Espanya (més de 40.000), són valencians!

Deixant de banda la nostra tradició musical, ens volem centrar en el fet que la música pot ser molt útil a l’hora d’aprendre una llengua. Com vam comentar en l’entrada El fenomen del pòdcast en valencià, “si estàs en el procés d’aprenentatge d’una llengua, escoltar un pòdcast pot esdevindre una molt bona opció per a practicar de manera amena la comprensió oral, ampliar el vocabulari i millorar la pronunciació”. Amb la música, la situació és bastant similar, com veure’m a continuació.

Si ho pensem, és habitual que als xiquets i les xiquetes se’ls pose cançons inclús abans de saber parlar. Es considera que té múltiples beneficis per al seu desenvolupament, ja que els estimula sensorialment, els ajuda a identificar sons i tons (essencial per al desenvolupament del llenguatge) i els exposa a sons i a estructures lingüístiques.

Tant aprendre un idioma nou com escoltar música ens permet explorar cultures, tradicions i connectar amb persones noves. La música pot ser una ferramenta ideal per a complementar l’estudi d’una llengua.

Millora la pronunciació i amplia el vocabulari

Mentre estudies una llengua, escoltaràs àudios creats específicament per a l’aprenentatge però, si a més vols sentir entonacions més naturals i expressions que no apareixen en els llibres, les cançons seran de gran utilitat. A més, et serviran per a conéixer i detectar diferents accents.

Al principi, és molt probable que no entengues el que escoltes, però estaràs submergint-te en expressions i vocabulari i començaràs a interioritzar la pronunciació i l’entonació.

Entendràs millor a parlants nadius

Entendre un monòleg o un diàleg pot resultar més senzill que una cançó, però anar integrant cançons des del principi pot fer que les entengues més ràpid i, alhora, millorarà la teua capacitat per a comprendre els parlants nadius en situacions quotidianes.

Descobriment de cultures i de nous contextos

La música, igual com amb les obres audiovisuals, pot reflectir la realitat d’un país (creences, tradicions, cultura...). Ser conscient del context d’un lloc no només et permetrà conéixer-lo millor, sinó que també et farà entendre certs aspectes del llenguatge que potser no copsaries si l’aprengueres de manera aïllada.

Et pot motivar durant l’aprenentatge

Aprendre un idioma comporta un esforç, per això, combinar els estudis amb activitats d’oci com escoltar música pot ajudar-te a mantindre la motivació i a aprendre d’una manera entretinguda.

Si vols descobrir música en valencià, en Apunts de llengua tenim moltes píndoles en les quals apareixen grups i cantants valencians com Zoo, La Fúmiga, Raimon...

També et pot interessar

stats