Que es faça... la llum o el llum?

En aquest fragment de la sèrie La Vall, sembla que Malena, l'alcaldessa, està experimentant problemes elèctrics a casa dels nouvinguts. Després d'això tindrà una conversa sobre la gestió municipal amb Jaume i nosaltres en tindrem una sobre el doble gènere d'alguns noms.

Que es faça... la llum o el llum? Accedir al contingut complet

La protagonista d’aquesta escena diu que la casa continua sense llum. Ara bé, li han tallat el llum o la llum? Dubtar és natural. Per això, en aquesta píndola volem aclarir-te que les dues formes són correctes; això sí, segons el context. Anem allà!

En valencià, hi ha algunes paraules homòfones o polisèmiques que tenen un gènere o un altre segons el significat, com és el cas de la paraula llum.

Diem la llum, en femení, quan fa referència a la claror, la forma d’energia que et permet veure els objectes a través de l’òrgan de la vista (La llum del sol em molesta) o quan fa referència a l’energia elèctrica (A la protagonista li han tallat la llum de casa). En canvi, diem el llum, en masculí, quan fem referència a l’aparell que serveix per a fer llum (Per favor, apaga els llums).

També et pot interessar

stats