'Matar el nervi', d’Anna Pazos

Matar el nervi

Matar el nervi, publicat per La Segona Perifèria, és el debut literari de l’escriptora, periodista i documentalista Anna Pazos (Barcelona, 1991). 

La novel·la d’Anna Pazos és la revisió descarnada d’una joventut que vol acabar-se. La cerca furiosa d’una pregunta per a poder obtindre una resposta. Una passejada pel costat salvatge de la vida. “La meua única obligació era generar els records de gaudi juvenil que em sostindrien en la grisor posterior de la vida", sentencia en les primeres pàgines. L’autora reflexiona sobre el pas a l’etapa adulta en aquesta obra de no-ficció que està a mitjan camí entre la crònica periodística, l’autobiografia i l’assaig literari.

El llibre està dividit en cinc parts (Grècia, Israel, Turquia, Nova York i Barcelona), que corresponen als principals destins de les aventures i vivències de l'escriptora. Viatges moguts per una urgència i una set de vida, que reflecteixen una nítida concepció de la joventut com un tresor que té data de caducitat i, per tant, cal esprémer-la. Les seues històries desprenen una ànsia per acumular vivències que li maten un nervi curiós, salvatge i indomable.

El llibre comença amb l’aterratge d’Anna en un pis d’estudiants de Tessalònica gràcies a una beca Erasmus, i continua a Jerusalem, on la protagonista s’instal·la després de fugir d’un desencantament amorós que havia convertit Barcelona en una “gàbia intolerable”. A mitjan llibre, Anna ens convida a acompanyar-la en una de les aventures més salvatges de la seua vida, en què coneix a Guillermo, un conegut fotògraf de guerra. Amb ell s’embarcarà en una travessia en veler per l’Atlàntic amb l’objectiu de fer la volta al món.

En els últims dos capítols, Anna relata la seua experiència vivint i treballant a Nova York, un capítol on reflexiona també sobre el caràcter nord-americà, i torna, al final, a la casa dels seus avis al Vallès, on s’endinsa en una investigació personal sobre els orígens de la seua família.

Tots aquests destins configuren el mosaic de la fugida constant cap avant de l'autora, promoguda en moltes ocasions per desenganys amorosos i crisis vitals i, sobretot, per una urgència per viure la seua joventut. És, al seu torn, un assaig sobre el procés de la formació d'identitat, en el qual no té por de mostrar les parts més fosques de si mateixa, les seues contradiccions.

No és un llibre més sobre literatura de viatges que calmen al lector o lectora la seua curiositat per destinacions llunyanes. Més bé, és un llibre sobre allò que mou Anna Pazos a viure cadascun d'aquests llocs salvatgement i com aquestes vivències influeixen en la seua persona.

Lluny d'altres títols, Matar el nervi no mira a la joventut amb nostàlgia, encara que puga despertar aquest sentiment en els lectors, sinó que la revisa des de la consciència de la necessitat de tancar etapes per a començar unes altres.

Sobre l’autora

Anna Pazos (Barcelona, 1991) és escriptora i documentalista. Ha produït diversos curts documentals i pòdcasts de no-ficció. Ha escrit a La Vanguardia, El País, Le Monde DiplomatiqueHaaretz i The Jerusalem Post, entre altres mitjans. L’any 2017 va obtindre una beca Fulbright per a estudiar un postgrau a la Universitat de Nova York.

A Nova York va treballar de fact-checker en el New York Times i com a editora i productora de la BBC. El 2020 va publicar, en la BBC, el seu primer curt autobiogràfic, The Circle: A story of love, waves and the arms trade, vivència que ocupa un capítol d’aquesta obra. Des del maig del 2020 copresenta el pòdcast Les Golfes. Recentment, ha publicat l’assaig Poder i desig (Fragmenta, 2023).

També et pot interessar

stats