Setmana Mundial de la Novel·la: celebrem la lectura

Celebrem la novel·la
Celebrem la novel·la

Aquesta setmana es commemora la Setmana Mundial de la Novel·la i el Dia de les Escriptores. I, que millor que celebrar aquestes dates llegint?

En 2021, la Conferència General de la UNESCO va proclamar la Setmana Mundial de la Novel·la que se celebra cada any durant la setmana del 13 d'octubre. Aquesta recent celebració té l’objectiu de fomentar l'apreciació de la literatura com a expressió de la creativitat humana, promoure la lectura i sensibilitzar sobre l'important paper dels escriptors i les escriptores com a contribuents clau a l'intercanvi de coneixements i a la diversitat cultural.

A més, aquesta celebració coincideix també amb el Dia de les Escriptores, que es commemora cada 16 d'octubre per a visibilitzar, recuperar i fomentar el treball de les autores en el camp de la literatura. Així, aquesta data busca fer memòria col·lectiva i llançar llum sobre aquelles autores que durant molts segles de la història han estat amagades o privades de tot reconeixement, o per a aquelles que van haver d’escriure sota pseudònims o fent-se passar per hòmens. En aquest sentit, l'escriptora i filòsofa Virginia Wolf va reivindicar: «En la major part de la història, Anònim era una dona».

I, que millor que celebrar aquestes dates llegint? Per això, en Apunts de llengua hem preparat una selecció de les novel·les publicades enguany perquè no et quedes sense llibre a la tauleta de nit.

- Purs homes, de Mohamed Mbougar Sarr

Comencem amb una traducció internacional del senegalés Mohamed Mbougar Sarr, publicada per Més Llibres. Aquest autor va guanyar el Premi Goncourt en 2021 amb La memòria més secreta dels homes

Tot comença amb un vídeo viral, al Senegal, en què es veu com una turba desenterra el cadàver d’un home i l’arrossega fora del cementeri. Esborronat per aquestes imatges, Ndéné Gueye, un jove professor de literatura decebut amb l’ensenyament i cansat de la hipocresia moral de la seva societat, s’hi obsessiona i comença a investigar: qui era aquell home? Per què havien exhumat el seu cos? A totes les preguntes, una sola resposta: era un góor-jigéen, un «home-dona». Dit d’una altra manera, un homosexual: pecat i delicte absolut en un país on la religió regeix els costums i les relacions socials.

Estem davant d’una novel·la colpidora al fons de la qual ressona una pregunta crucial: com es troba el coratge per a ser plenament un mateix sense trair-se ni mentir-se, coste el que coste?

- La bibliotecària del front, de Berta Jardí

Aquesta novel·la, publicada per Univers, entra dins del gènere de novel·la biogràfica, en tractar-se d’un biopic de la vida d’Aurora Díaz-Plaja, una de les històries oblidades de la Guerra Civil. 

Els fets ocorren a la primavera de 1938, quan una jove auxiliar de la biblioteca popular de Canet de Mar viatja per primera vegada al front en el bibliobús, una biblioteca ambulant creada per a portar llibres als combatents de l’Exèrcit de l’Est de la República i als ferits que es recuperaven en els hospitals de la rereguarda. El bibliobús recorre Catalunya de punta a punta, de la costa al Pirineu i sempre condicionat pels bombardejos i els moviments de les tropes. 

Aquesta és l’aventura de l’Aurora Díaz-Plaja i també la de les seues companyes bibliotecàries, joves valentes de vint i pocs anys, compromeses amb el seu temps i la seua gent, per a qui la vocació professional estava per damunt dels perills de la guerra. En el temps del bibliobús germinarà la llavor de l’Aurora Díaz-Plaja, que esdevindrà després una pionera i referent inqüestionable del foment i la divulgació de la literatura infantil del nostre país.

- Noceà vol. 2. Hola Avatar!, de Ricard Efa i Isàvena Comeras

També et portem una història de ciència-ficció en format còmic. Parlem de Noceà vol. 2, publicada per Mai Més, la segona part de Noceà.  

En la primera entrega, l’Atari pren la decisió de venjar la seua mare, assassinada per la policia quan ella era menuda. En aquesta segona part, l’acció se situa en un futur en què els oceans s’han secat i les ciutats estan dirigides amb mà de ferro per la corporació Systema. En aquest món viuen l’Atari i la Tika, dues joves inconformistes que es van conéixer en el primer volum i que, ara, s’enfrontaran a un succés poc comú. Els carrerons de la ciutat es desperten sembrats de cadàvers de xiquets i adolescents. Com que la majoria són de classe social baixa, la policia no sembla massa interessada a esbrinar-ne la identitat dels culpables... Però l'Atari i la Tika han esbrinat que les morts podrien estar relacionades amb un nou joc de realitat virtual que fa estralls entre la joventut. Aquesta investigació podria posar en perill les seves vides.

- Les germanes Jacobs, Benjamin Black

Si t’agraden les novel·les negres i les temàtiques de misteri, enguany Bromera ha publicat l’últim lliurament de la sèrie protagonitzada pel dotor Quirke i l’inspector Straffor. 

Aquesta història se situa en la dècada dels 50, a Dublín. La jove estudiant d’història Rosa Jacobs apareix morta al seu cotxe. El reconegut patòleg Quirke i St. John Strafford uneixen esforços per a investigar la mort com un assassinat. Però és la germana major de la víctima, Molly, una periodista reconeguda, qui descobreix una pista que podria resoldre el cas: un dels amics de Rosa és membre d'una poderosa família alemanya que va arribar a Irlanda en circumstàncies misterioses poc després de la Segona Guerra Mundial.

A mesura que Quirke i Strafford s'apropen, les seues vides personals poden posar en perill el cas i les vides de tots els involucrats, inclosa la filla de Quirke.

Amb escenes als cims de les muntanyes d'Itàlia, a les línies del front de la Baviera de la Segona Guerra Mundial, pels carrers crítics de Dublín i altres escenaris inesperats, Les germanes Jacobs és misteri ambiciós i impactant d'un dels autors més celebrats del món.

- La noia de la platja, de Neus Verdaguer Pagès i Víctor José Díaz Gómez

Si cap d’aquests títols t’encaixa, acabem la selecció amb una lectura més lleugera, emmarcada dins de la novel·la eròtica. Una història publicada per Rosa dels Vents que no podràs deixar.  

El protagonista d'aquesta història ho té aparentment tot: jove, econòmicament ben posicionat i amb una feina que l'apassiona i que li permet viure la vida que vol. Però no en té prou. Necessita nous reptes i noves metes difícils d'assolir, i com més carregats d'erotisme i passió, millor. Trobar una jove desconeguda, convertida en objecte del seu desig sexual, serà el motor d'una cerca que el portarà a experimentar nous plaers.

Un matí, quan la relació sentimental amb la seua parella fa aigües, el nostre protagonista coneix per casualitat una jove a la platja. Uns mesos més tard, ja solter, pretén trobar la xica desconeguda. Aconseguir-ho es converteix en la seua obsessió.

També et pot interessar

stats