La tasca dels il·lustradors en la literatura

La tasca dels il·lustradors en la literatura

Les il·lustracions d’un llibre són una part fonamental de les obres il·lustrades. Els seus creadors duen a terme una complexa tasca per a aconseguir el resultat final, per això, destaquem la seua importància i comentem els passos que han de seguir per a il·lustrar un llibre.

En l’entrada La traducció, una eina per a conéixer noves cultures posàvem en valor la tasca dels traductors degut al paper fonamental que tenen en la difusió de treballs artístics. Ara és el torn dels il·lustradors, que moltes vegades no reben el reconeixement que té la seua feina quan, realment, tenen un gran protagonisme en les obres en què participen.

La il·lustració en la literatura actua com una mena de pont entre les paraules i les imatges. No es tracta d’un fenomen modern; de fet, existeixen manuscrits il·luminats (manuscrits medievals amb il·lustracions decoratives creades en monestirs) en què ja s’integrava la il·lustració en la literatura. Actualment, continua sent una manera d’enriquir l’experiència de la lectura que obri noves possibilitats a autors i artistes i que està en constant evolució.

Importància de la il·lustració

La importància de la il·lustració en la literatura radica, entre d’altres, en els següents aspectes clau:

-         Enriqueix l’experiència de qui llig. Les il·lustracions agreguen una dimensió visual a l’obra literària, cosa que permet submergir-se més en la història i connectar més amb els personatges i els espais que apareixen en l’obra.

-         Potencia el missatge del llibre. L’elecció de l’estil artístic en una obra il·lustrada pot complimentar i reforçar el missatge de l’autor o autora.

-         Facilita la comprensió. En relació amb el punt anterior, les il·lustracions poden servir per a comprendre millor la trama, els personatges, etc. Encara que és un avantatge en tot tipus de llibres il·lustrats, és especialment útil en la literatura infantil i juvenil i en obres que descriuen mons imaginaris o fantàstics.

-         Fomenta la lectura en persones que no tenen un hàbit lector. Les obres il·lustrades poden atraure lectors que normalment no lligen, ja que poden resultar més atractives. Per tant, poden ser un bon punt de partida per a adquirir un hàbit lector tant en xiquets com en adults.

Els tipus d’obres que més destaquen per les seues il·lustracions són els còmics i les novel·les il·lustrades. Ambdós combinen la narrativa amb elements visuals que atorguen al lector una experiència més rica i dinàmica. La combinació d’imatges i text proporciona una manera única de contar històries que resultarà interessant tant a lectors experimentats com a nous lectors.

A més, també és important destacar que, al contrari del que pensa molta gent, la il·lustració no només forma part dels llibres infantils i juvenils, sinó que en la literatura dirigida a adults també s’utilitza per a transmetre emocions de manera més efectiva.

El treball dels il·lustradors

Per a poder il·lustrar un llibre, l’il·lustrador ha de:

-         Comprendre el text. És fonamental que l’il·lustrador o il·lustradora entenga el text, els personatges i els temes tractats per a poder representar-los adequadament.

-         Desenvolupar idees. Una vegada compren el text, comença a dissenyar alguns esbossos.

-         Col·laborar amb l’autor i l’equip editorial amb el propòsit d’aconseguir, de manera òptima, enriquir la narrativa de l’obra.

-         Crear les il·lustracions finals. Quan els esbossos han sigut aprovats, pot començar a desenvolupar el producte final que arribarà al lector.

-         Integrar les imatges amb el text. Les il·lustracions se situen en llocs estratègics perquè s’integren harmoniosament, per això, s’ha de consensuar la mida de les imatges i el disseny de les pàgines.

-         Dissenyar la coberta. A banda de les imatges interiors, l’il·lustrador també pot dissenyar la coberta, una part especialment rellevant del llibre, ja que és la primera impressió que qualsevol persona tindrà del llibre.

Festival Baba Kamo

Per a destacar la rellevància del llibre il·lustrat, l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) organitzen el festival Baba Kamo, una iniciativa de caràcter anual per a promoure el llibre il·lustrat en tots els seus vessants. Un punt de trobada on visibilitzar el treball dels professionals, avivar la creació interdisciplinària i fomentar l’esperit crític i la sensibilitat estètica.

Baba Kamo presenta un format obert i transversal, amb l’organització, d’una banda, d’una fira comercial de llibre il·lustrat i, d’altra, d’un festival amb tot un programa d’activitats paral·leles, com ara trobades professionals, una exposició internacional, tallers infantils i per a adults, jornades de formació al professorat…

Pots consultar el web de Baba Kamo en https://babakamo.com/

Si no pots esperar a la pròxima edició, et deixem ací una exposició virtual de la qual podràs gaudir des de qualsevol lloc: https://tour-uk.metareal.com/apps/player?asset=eba9e5d2-7de0-48f6-a2e0-e07102465d55&starting=tour&autostart=false  

També et pot interessar

stats