Marc Granell celebra el seu 70 aniversari amb un nou poemari

Marc Granell

Aquesta setmana Marc Granell, el poeta valencià més important en l’actualitat, fa setanta anys i ha decidit celebrar-ho amb la publicació del seu nou poemari Arran de gel.

L’autor és poeta i traductor, va estudiar Filosofia i Filologia, i va participar activament en l'esclat cultural i literari dels anys 70 a València. Junt amb altres escriptors va fundar la revista Cairell, que va significar un punt de partença per a les noves veus que sorgiren en el panorama literari de l'època. Els seus primers llibres es van publicar a finals dels anys 70, quan va guanyar el Premi Vicent Andrés Estellés amb Llarg camí llarg. A més, ha publicat poesia per a xiquets, amb títols com L’illa amb llunes, La lluna que riu o La vida que creix, entre d’altres, un factor que ha contribuït a la seua popularitat, un àmbit que no s’ha cultivat tant com la literatura per a adults.

Música

La música i Marc Granell estan estretament units. Molts dels seus versos han sigut musicalitzats per diversos artistes. Un exemple d’això és el cicle de concerts que van fer Borja Penalba i Francesc Anyó, anomenat “Granell. De mà en mà”. Es tractava d’una iniciativa que pretenia compartir l’obra de l’autor d’una manera diferent de l’habitual.

A més, molts altres grups i cantants han apostat per les seues lletres, com Rafa Xambó, Urbàlia Rurana o Carraixet, entre d’altres.

Concert “Celebrem els 70 anys de Marc Granell”

El Col·lectiu Ovidi Montllor ha decidit homenatjar el poeta amb un concert que se celebra aquest diumenge 23 d’abril al Centre Museístic La Beneficència a les 19:00 h. Els participants, entre els quals es troben artistes com Pau Alabajos, Anna Rosselló o Borja Penalba, interpretaran les lletres de Granell.

http://www.labeneficencia.es/va/actividad/vesprada-damor-i-unica

La inutilitat dels poetes

Un dels poemes amb més repercussió de l’autor versa sobre la inutilitat dels poetes. Sobre el tema, Granell ha comentat en entrevistes que, per a ell, “sense la poesia no podem viure. I sense la narrativa, i sense la música, que per a mi és l’art més excels. I sense qualsevol art. Ja ho deia Schopenhauer, que ‘l’art és l’única companyia que et fa veure com és la realitat’”.

Precisament sobre aquest tema pots trobar la píndola “La inutilitat dels poetes” en el nostre web, en què criden l’atenció les seues paraules sobre els poetes, ja que ell ho és. Després de veure la píndola, què en penses tu? T’animem a escriure una entrada en què dones la teua opinió i dones suport o desmenteixes les paraules de l’autor.

Arran de gel

Per a celebrar el seu aniversari, Marc Granell ha decidit fer-nos el regal a nosaltres amb la publicació del seu nou poemari: Arran de gel.

Sinopsi:

Un poemari punyent que aprofundeix en els temes que han marcat la seua obra. Hi ha la vida en l’abisme, la resignació de la mort, el dolor de la guerra, però també la humanitat i la tendresa, la perseverança en el combat per un món més just. La poesia de Marc Granell, dura i descarnada, “esdevé bàlsam perquè és dolor que il·lumina”.

Pots trobar més informació i llegir-ne un fragment ací: https://bromera.com/publicacions/bromera-poesia/8938-arran-de-gel-9788413584713.html

Altres llibres de Granell

Cel de fang

Un poemari inèdit, per a adults, escrit entre 2017 i 2020. En les seues pàgines retrobem la poesia poderosa d’un dels escriptors més importants del panorama actual. Una literatura compromesa, que apel·la a les consciències i no defuig els conflictes socials, sinó que els afronta de cara, però amb una mirada serena que li permet parlar, alhora, dels grans temes de l’existència humana, com ara la mort.

Pots trobar més informació i llegir-ne un fragment ací: https://bromera.com/publicacions/bromera-poesia/8112-cel-de-fang-9788413580999.html

Oda als peus

Els peus també tenen dret que els dediquen versos! I també els canaris, els gats, la natura, i fins i tot les vocals; per què no? En aquest univers poètic, les foques poden ballar flamenc i el món pot ser de xocolate. T’ho perdràs?

Pots trobar més informació i llegir-ne un fragment ací: https://bromera.com/publicacions/el-micalet-galactic/3691-oda-als-peus-9788498243291.html

a vida que creix

La poesia creix com la vida, que és un llarg camí. La poesia ens commou, ens parla de la terra que ens envolta, ens ajuda a estimar i a revoltar-nos contra la injustícia, contra la falta de llibertat.

Pots trobar més informació ací: https://www.andana.net/ca/libro/la-vida-que-creix_79460/

Vídeo de felicitació

L’editorial Bromera també ha volgut felicitar el poeta amb aquest vídeo. Autors, catedràtics, professors i altres personalitats relacionades amb la literatura hi feliciten l’autor i hi lligen alguns dels seus poemes.

També et pot interessar

stats