L’Agenda d’Expertes: una base de dades dels sabers de les dones

Agenda expertes
Agenda expertes

Una eina de visibilització de les dones en els mitjans de comunicació, per tal de reconèixer i prestigiar els seus coneixements, experiències i sabers.

En els darrers anys, diversos estudis i veus acadèmiques han assenyalat el biaix de gènere que impera en els mitjans de comunicació; no només en el tractament de les notícies, sinó també en els subjectes de les notícies o les fonts consultades. En aquest sentit, l’últim informe del Projecte de Monitoratge Global de Mitjans (GMMP, per les sigles en anglés) reflecteix que, entre els subjectes sobre els quals s’informa en premsa, ràdio i televisió a escala mundial, només el 26% són dones.

Malgrat que l’informe va ser publicat el 2021 i recopila, per tant, les xifres de l’any anterior, de manera que potser estem avançant a poc a poc, encara queda molt perquè els percentatges siguen equiparables. De fet, el mateix informe alertava que, si tot continuava igual, es necessitarien almenys 67 anys per a acabar amb la bretxa i aconseguir la igualtat de gènere en els mitjans informatius tradicionals.

Així mateix, l’estudi també posa el focus en la necessitat d’ampliar la representativitat de les dones com a expertes i professionals, així com d’incrementar el lideratge de les dones en llocs de poder i juntes directives.

D’aquesta manera, l’informe revela que, encara que la participació de les dones com a expertes ha augmentat els últims quinze anys, ara com ara, el percentatge de dones consultades com a font d’expertesa se situa en un 24%.

En aquesta línia, i amb l’objectiu d’ampliar la visibilització i la representativitat de les dones en els mitjans de comunicació, han sorgit arreu del món diverses iniciatives per a buscar expertes o crear directoris de dones professionals a les quals es puga consultar en el desenvolupament de la tasca periodística.

L’Agenda d’Expertes

Una d’aquestes eines ha nascut al nostre territori, l’Agenda d’Expertes impulsada per la Unió de Periodistes del País Valencià. Es tracta d’una base de dades gratuïta i en constant ampliació que, ara com ara, reuneix més de 600 expertes de totes les disciplines.

Agenda d'expertes
Agenda d'expertes

Periodistes, advocades, editores, arquitectes o artistes, l’Agenda d’Expertes es presenta com una recopilació dels sabers de dones de totes les edats i professions del País Valencià. Així, aquesta eina aposta per contribuir a augmentar-ne la visibilitat i facilitar a qualsevol professional de la informació el treball de buscar dones expertes per a enriquir i contrastar la informació de les notícies i els reportatges.

Per a facilitar la cerca, la base de dades incorpora un cercador per localització geogràfica, especialitat i/o professió. Dins de cada contacte, la fitxa inclou una descripció breu de la professional i un telèfon o una adreça de contacte.

L’Agenda d’Expertes és un portal web on hi ha depositades les dades de totes aquelles dones que han accedit a participar-hi. La plataforma és d’accés lliure. Les expertes gestionen els seus perfils de manera autònoma. Per a formar-ne part, cal registrar-se, donar-se d’alta i omplir el formulari. Les incidències en els processos de registre o consulta poden comunicar-se a agendaexpertes@unioperiodistes.org.

Iniciativa de la Unió de Periodistes

El projecte de la Unió de Periodistes va nàixer el 2017 a través de la III Beca Emili Gisbert. Lorena Escandell Carbonell, associada de la Unió, és la impulsora d’aquesta iniciativa que, des del començament, no ha deixat de créixer fins a consolidar-se com una eina professional dins de les aules i les redaccions.

En el projecte col·laboren les universitats públiques valencianes, els col·legis professionals i altres organitzacions socials, que el donen a conéixer i demanen i estimulen la participació de professores, investigadores i professionals dels seus àmbits i sectors. A més a més, ha comptat amb el suport econòmic de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

També et pot interessar

stats