Explorem l’impacte de les xarxes socials

xarxes-socials-portada

Les xarxes socials han canviat les nostres vides en molts aspectes i, com qualsevol fenomen social, han tingut impactes tant positius com negatius. T’expliquem quins són i com aprofitar-les a l’hora d’estudiar noves llengües.

El 28 de juny se celebra el Dia Internacional de les Xarxes Socials, una jornada que té per objectiu que es convertisquen en una ferramenta que permeta a la població disposar d’una major i millor comunicació i, a la vegada, que l’ajude a mantindre’s informada.

Algunes dades sobre les xarxes socials

La plataforma de CRM, Hubspot, comparteix les següents estadístiques sobre xarxes socials:

  • Les xarxes socials, en 2023, tenen 4760 milions d’usuaris, és a dir, un 59% de la població mundial.
  • El 80% de la societat espanyola utilitza diàriament les xarxes socials.
  • En tot el món, el temps mitjà que es dedica a passar temps en les xarxes socials és de 2 hores i 27 minuts.
  • Un 45% dels usuaris d’internet utilitzen les xarxes socials quan busquen productes o serveis.

https://blog.hubspot.es/marketing/estadisticas-redes-sociales

Com han transformat la societat?

Les xarxes socials han tingut un impacte molt significatiu en la societat, ja que han transformat la manera en què interactuem amb el món, com compartim informació i com ens relacionem amb la resta de persones. Alguns dels principals impactes han sigut:

  • Accés a la informació. En certa manera, les xarxes han democratitzat l’accés a la informació, perquè permeten accedir a notícies en temps real a través de plataformes com Twitter o Instagram. Ara, els esdeveniments es difonen ràpidament, fet que pot provocar un impacte significatiu en l’opinió pública.
  • Participació de la ciutadania. La producció d’informació també s’ha democratitzat en certa manera, ja que qualsevol persona es pot expressar a través dels seus perfils en xarxes. Evidentment, no tot el món té el mateix impacte, però s’han convertit en una ferramenta clau per a l’activisme i ha permés que veus que abans no eren escoltades, ara puguen expressar-se públicament.
  • Comunicació immediata i global. Amb les xarxes, la comunicació és molt més instantània que abans, ja que permeten compartir un esdeveniment en el moment exacte en què ocorre. A banda, podem assabentar-nos de qualsevol fet que ocórrega arreu del món, de manera que hem ampliat les nostres perspectives i les oportunitats d’interactuar amb persones de diverses cultures.
  • Relacions socials. En l’actualitat, podem mantindre el contacte amb amics i familiars que estan molt lluny de nosaltres. A més, ens han donat ferramentes per a conéixer noves persones i a construir comunitats amb interessos similars als nostres.
  • Canvis en la cultura i l’entreteniment. L’impacte de les xarxes en la cultura popular i l’entreteniment és innegable. Han permés crear nous continguts, com el produït pels influenciadors i influenciadores, per exemple. També han canviat la manera en què consumim i compartim contingut, com la música, els llibres o les sèries de televisió.
  • Impacte en els negocis i el màrqueting. Les empreses han modificat la manera en què es comuniquen amb els seus clients i en què promocionen els seus productes o serveis. Ara aposten per tècniques que permeten arribar a audiències específiques i a establir una comunicació més directa i personalitzada.

Els impactes negatius en el nostre dia a dia

Com l’impacte és innegablement significatiu, també cal mencionar alguns dels reptes i les implicacions que s’han de considerar.

En primer lloc, l’ús massiu de les xarxes ha plantejat problemes relacionats amb la privacitat de les dades i la manera d’utilitzar la informació personal; per tant, la seguretat en línia s’ha convertit en una preocupació.

D’altra banda, la popularització de les xarxes socials ha provocat una proliferació de notícies falses i de desinformació, cosa que ha conduït a una polarització major de la societat.

A més, l’ús excessiu de les xarxes socials pot tindre efectes sobre la salut mental, com l’addicció o la comparació amb altres persones. Per aquest motiu, promoure un ús equilibrat i conscient de les plataformes hauria de ser una prioritat.

Les influències positives en el nostre dia a dia

No obstant això, també s’han produït impactes positius, com ara la manera de compartir informació i recursos eductius, ja que ara és més fàcil accedir a informació valuosa de tots els camps d’estudi, des de la salut fins a l’art.

A més, les oportunitats d’emprenedoria i desenvolupament professional han augmentat, perquè és més fàcil donar-se a conéixer i connectar amb un sector específic.

D’altra banda, les xarxes socials han sigut fonamentals per a generar consciència sobre qüestions socials i promoure canvis positius, atés que es poden utilitzar per a organitzar moviments socials, recaptar fons per a causes solidàries, etc.

Les xarxes socials en l’aprenentatge de llengües

Si les xarxes s’utilitzen de manera estratègica, poden convertir-se en una bona ferramenta per a aprendre idiomes, ja que faciliten la connexió amb comunitats en les quals l’estudiant pot interactuar i compartir recursos.

A més, també poden seguir comptes en què es donen consells sobre la llengua que es vol aprendre (com és el cas d’@apunts.llengua en Instagram), o inclús de persones que no comparteixen contingut educatiu, però que publiquen en l’idioma objectiu.

En definitiva, les xarxes socials han transformat la societat, especialment en el camp de la comunicació, que ha experimentat nombrosos canvis en un període de temps molt breu, cosa que ha provocat modificacions en la manera de treballar-la i ha generat la necessitat de readaptar-se a una velocitat vertiginosa.

També et pot interessar

stats